Árvízi információk


Zöldszám: 06 80 205-500

Itthon már sehol nem okozhat gondot a DunaItthon már sehol nem okozhat gondot a Duna
2013. június 18. 16:40

Az árvízi védekezésben részt vevő erők, köztük a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei ma kora este kivonulnak Bács-Kiskun megyéből, miután már itt sem kell számítani olyan eseményre, amely beavatkozók jelenlétét tenné szükségessé.

Az árvízi védekezés közösségi szolgálatnak számít
2013. június 17. 14:58

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelőjének szakmai állásfoglalása értelmében közösségiszolgálat-teljesítésnek számít az, ha a középfokú oktatási intézmények tanulói részt vállaltak a dunai árvízi védekezési munkálatokban.

Zöldszám munkaidőben
2013. június 17. 12:50

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság árvízhelyzeti zöldszáma – 06 80 205 500 – a továbbiakban munkaidőben, 7 óra 30 perctől 16 óráig hívható.

Már Baján is ürítik a homokzsákokatMár Baján is ürítik a homokzsákokat
2013. június 16. 19:31

Bács-Kiskun megyében az árvízzel érintett területeken négy helyszínen folynak védekezési munkálatok, azonban Baján már megkezdhették a homokzsákok kiürítését. A települések helyreállítási munkálataival kapcsolatban a hatóságok folyamatosan arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy a mentesítésre felhasznált fertőtlenítőszer sem az emberi és az állati szervezetre, sem a növényi kultúrára nem jelent veszélyt.

Két megyében minden út járható, a korábban kitelepített lakók visszaköltöznek
2013. június 16. 13:31

Az északi megyékben már olyan alacsony a Duna vízállása, hogy szinte minden településen elbonthatják a védműveket erősítő homokzsák-falakat és megkezdhetik a lakóterületek és a közterületek fertőtlenítését, mentesítését. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében bontják az ideiglenes védműveket, a megtámasztásokat és ürítik a homokzsákokat. Közben folyamatosan mennek a szivattyúk, hogy a belvízzel elöntött területek nagyságát csökkentsék és a mederből kinn rekedt vizet visszajuttassák a folyóba. A közutak rendbetétele is nagy ütemben halad, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében már nincs árvíz miatt lezárt útszakasz.

Holnap átvágják Bátán a nyári gátat
2013. június 15. 19:54

Holnap délelőtt átvágják Bátán a vasúti töltés nyomvonalán húzódó nyári gátat. A szakemberek ettől azt remélik, hogy a belterületi részekről gyorsabban kivezethető a víz, felgyorsítva ezzel az apadást és lerövidítve a védekezés időtartamát. A települések nagy részén ma is folytatták a helyreállítási munkálatokat és sok helyen várják az önkéntesek segítségét.

Az árvíz – számokban
2013. június 15. 16:02

Noha néhány településen még figyelik a gátakat, az árvízzel érintett területek többségében már a helyreállításon dolgoznak az emberek. Az alábbiakban számadatokkal mutatjuk be az árvízvédelemben eltöltött megfeszített napokat.

Összefogás, jó szervezettség, szakértelem
2013. június 15. 11:05

Erre a három dologra volt szükség az árvízi veszély elhárításához, fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök Mohácson tartott reggeli sajtótájékoztatóján. A kormányfő beszélt arról is, hogy még legalább három napig figyelemmel kell kísérni a Duna szerbiai áradását, addig ugyanis magyar területen lévő települések is veszélybe kerülhetnek, ha baj történik a szomszédos országban. A miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, aki önkéntesként vagy hivatásosként, a gátakon vagy a háttérben dolgozva vett részt az árvízi védekezésben.

A helyreállításon dolgozik a települések nagy részeA helyreállításon dolgozik a települések nagy része
2013. június 14. 20:07

Múlt héten és e hét elején hazánk a Duna áradása ellen védekezett, és ugyan akadnak még települések, ahol jelenleg is zajlanak ilyen munkálatok, a dunai árhullámmal sújtott legtöbb területen már a helyreállítási tevékenység zajlik nagy erőkkel.

Kisoroszin járt a főfelügyelő
2013. június 14. 15:19

A dunai árvízi védekezésben résztvevő tűzoltókat látogatja sorra a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője. Június tizenharmadikán az árvíz által napokig elzárt Kisorosziba vezetett Bérczi László dandártábornok útja.

Dr. Bakondi György tű. altábornagy, főigazgató köszönőleveleDr. Bakondi György tű. altábornagy, főigazgató köszönőlevele
2013. június 14. 13:02

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter köszönőleveleDr. Pintér Sándor belügyminiszter köszönőlevele
2013. június 14. 12:59

A helyreállításban is számítanak a civilek és önkéntesek munkájára A helyreállításban is számítanak a civilek és önkéntesek munkájára
2013. június 14. 11:35

Miközben a Duna hazai déli szakaszán még védekeznek a levonuló árvíz ellen, addig az északi és a középső megyékben már az áradás nyomainak eltüntetésén, az élet normalizálásán, azaz a helyreállításon dolgoznak. Utóbbi csaknem akkora kihívás lesz, mint volt a védekezés. Az első napok tapasztalatai alapján a civilekre és az önkéntesekre továbbra is számítani lehet. A fővárosban lassan áll helyre az élet, de ma reggeltől számos fontos közlekedési útvonal megnyílik a tömegközlekedés és a magánforgalom előtt.

Bontják a védműveket, kezdődhet a helyreállításBontják a védműveket, kezdődhet a helyreállítás
2013. június 13. 20:41

Ma Mohácsnál tetőzött a Duna, 964 centiméteren. A Duna felső szakaszán egyre csökken azoknak a településeknek a száma, ahol védekezési munkát kell folytatni, legtöbb helyen már a helyreállítás előkészületei zajlanak, van ahol már neki is láttak a mentesítésnek.

Lassan normalizálódik az élet a Duna mentén Lassan normalizálódik az élet a Duna mentén
2013. június 13. 09:25

Az ország déli fele még védekezik a levonuló dunai árhullám ellen, északon már a lakosság visszatelepítése is megkezdődött, ahogy a károk felmérése és a helyreállítás munkálataira való felkészülés is. Becslések szerint az árhullám szombaton hagyhatja el Magyarországot. Budapesten további utakat nyitottak meg részben vagy egészben a forgalom előtt szerdán, de még eltart egy ideig, amíg a főváros élete visszatér a megszokott kerékvágásba. Az ÁNTSZ szerint az árvíz sújtotta területeken stabil az egészségügyi helyzet, nincsenek fertőző megbetegedések halmozódására utaló jelek a Duna mentén, de a kedvező helyzet megtartása folyamatos erőfeszítéseket kíván.

Bajánál ma tetőzött a DunaBajánál ma tetőzött a Duna
2013. június 12. 21:10

Ma reggel öt órakor 989 centiméteren állt a Duna Bajánál, az este hét órakor kiadott adatok már két centivel alacsonyabb vízállást mutattak. Az országos tűzoltósági főfelügyelő szerdán olyan településekre látogatott, ahol még folynak az árvízi védekezések.

Még zajlik védekezés, de kezdődik a helyreállítás isMég zajlik védekezés, de kezdődik a helyreállítás is
2013. június 12. 13:04

Az ország déli részén még javában zajlik az árvíz elleni védekezés, azokon a területeken azonban, ahol erre már nincs szükség, megkezdődött az elöntéssel érintett területek mentesítése és fertőtlenítése, az ideiglenes védművek visszabontása, illetve az ilyenkor elengedhetetlenül szükséges szúnyoggyérítésre történő előkészületek.

Szombaton hajnalban hagyhatja el a tetőzés MagyarországotSzombaton hajnalban hagyhatja el a tetőzés Magyarországot
2013. június 12. 12:14

A miniszterelnök szerda reggel ismét Győrújfaluban tartott sajtótájékoztatót. Orbán Viktor egyebek mellett arról beszélt, hogy a figyelem azokon a területeken sem lankadhat, ahol már túl vannak a tetőzésen, hiszen gátszakadás apadáskor is bármikor előfordulhat.

Budapesten feloldották a korlátozások egy részét – délen ma tetőzik a DunaBudapesten feloldották a korlátozások egy részét – délen ma tetőzik a Duna
2013. június 12. 09:34

Bár a Duna magyarországi felső szakaszán és Budapesten is némileg fellélegezhettek az ott élők és a védekezésben résztvevők, a vízügy szakemberei a tartósan magas vízállás lehetőségére és az abban rejlő veszélyekre figyelmeztettek kedden. Budapesten ma számos korlátozást feloldanak, Pest megye több településén már a gátak elbontását, illetve a takarítást és a fertőtlenítést kezdték meg.

Több lakó ma már visszaköltözhetett otthonába Több lakó ma már visszaköltözhetett otthonába
2013. június 11. 22:19

Hazánkat várhatóan csütörtökön elhagyja az árhullám, a védekezésben helytálló megyék közül Tolnában és Baranyában várják a Duna tetőzését. Győrújfalu és Horány kitelepített lakossága ma visszaköltözhetett otthonába, de vannak települések, ahol még vízszivárgással, buzgárokkal küzdenek.

Pilismaróton járt az országos tűzoltósági főfelügyelőPilismaróton járt az országos tűzoltósági főfelügyelő
2013. június 11. 16:22

Bérczi László tű. dandártábornok az árvízi védekezésre erősítésként más megyékből Komárom-Esztergom megyébe érkezett tűzoltók hivatásos mentőcsoportjait látogatta meg.

Hazatérhetnek Győrújfalu lakóiHazatérhetnek Győrújfalu lakói
2013. június 11. 16:20

Nagy mértékű apadás tapasztalható a Duna észak-nyugati szakaszán, Győr-Moson-Sopron, Komárom és most már Pest megyében is. A nagymarosi vízmérce óránként 2-3 centiméteres csökkenést mutat, így ott a déli órákban már jócskán 7 méter alatti vízmagasságot mérték. Az előrejelzések szerint a legnehezebb szakaszokon ma is vihar nehezítheti a gátakon folyó védekezést. A nap folyamán az északnyugati országhatár és Esztergom közötti szakaszon kell esőre, záporra, néhol zivatarra számítani. Esztergomtól lefelé főleg a délutáni, esti órákban eshet, újabb felhőszakadás sem kizárt.

Túl az első megmérettetésen a hallgatók Túl az első megmérettetésen a hallgatók
2013. június 11. 14:31

A Dunán levonuló árhullám elleni védekezésből a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ hallgatói is kivették a részüket, többek között Pilismaróton, és Szigetmonostoron dolgoztak a gátakon a tetőzés idején.

Augusztus végére tolódik a szakmai vetélkedő döntője
2013. június 11. 11:14

A kialakult dunai árvízi helyzet miatt az eredetileg június végi időpont helyett később rendezik meg a IX. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedő döntőjét. A helyszín változatlan, a tűzoltók a komáromi erődben mérik össze erejüket augusztus 28. és 30. között.

„Még két nap megfeszített munka és még két nap megfeszített figyelem”„Még két nap megfeszített munka és még két nap megfeszített figyelem”
2013. június 11. 09:38

Így fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggeli tököli sajtótájékoztatóján. A kormányfő egyebek mellett beszélt arról is, hogy bár közvetlen feladata az önkénteseknek most nincs, aki regisztrált, álljon készenlétben, legyen elérhető. A dunai árhullám a számítások szerint csütörtökön hagyja el az országot.

Az északi megyéken csökken a nyomás, dél felkészülten várja az árhullámotAz északi megyéken csökken a nyomás, dél felkészülten várja az árhullámot
2013. június 11. 09:37

Ahogy a dunai árhullám lefelé vonul, némileg megkönnyebbülhettek Győr-Sopron megye lakói és Komárom-Esztergom megye egyes településein is engedett a víz szorítása, de a fokozott figyelemre az ár lassú levonulása miatt továbbra is szükség van. Pest megyében is szigorú védekezésre volt szükség hétfőn és lesz még az elkövetkező napokban, és Budapesten is tartott és tart még néhány napig az erős készültség. A Budapesttől délre eső érintett megyék – Fejér, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya – ugyanakkor felkészülnek a levonuló víz elleni védekezésre.

Viharos időjárás nehezítette délután a védekezési munkálatokat Viharos időjárás nehezítette délután a védekezési munkálatokat
2013. június 10. 22:36

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn délután második (narancs) fokozatú riasztást adott ki az ország majdnem teljes területére. A nagy mennyiségben lehulló csapadék igencsak megnehezítette az árvíz ellen védekezők munkáját.

Tetőzik az ár – miniszterelnöki köszönet a megfeszített munkáértTetőzik az ár – miniszterelnöki köszönet a megfeszített munkáért
2013. június 10. 17:31

Orbán Viktor miniszterelnök és Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója hétfőn Fejér megyében először Ercsiben, majd Kisapostagon ellenőrizte az árvízvédelmi munkákat. A megyei védelmi bizottság kisapostagi ülésén elemezte a helyzetet és meghatározta az ár levonulása utáni teendőket. A testület arra számít, hogy további három-négy napig még intenzíven kell védekezni. A Duna Fejér megyei szakaszán jelenleg tetőzik a folyó.

Megkezdődött az árvízi védekezésben résztvevő tűzoltói erők átcsoportosításaMegkezdődött az árvízi védekezésben résztvevő tűzoltói erők átcsoportosítása
2013. június 10. 17:28

Az árhullám délre vonulásával a Duna felső részére mozgósított tűzoltók is útnak indulnak.

Veszélyhelyzet tizenkét járásraVeszélyhelyzet tizenkét járásra
2013. június 10. 14:12

A kormány június tizedikén, hétfőn déltől veszélyhelyzetet hirdetett ki tizenkét, a fővárostól délre fekvő Duna menti járásra.

A súlypontáthelyezés napjaA súlypontáthelyezés napja
2013. június 10. 09:40

Így nevezte június tizedikét, hétfőt Orbán Viktor miniszterelnök az ezúttal a budapesti Római-parton tartott reggeli sajtótájékoztatóján. A kormányfő megnevezte azokat a pontokat is, ahová az elkövetkező napokban kiemelt figyelmet kell szentelni, ezek: a tassi zsilip, Báta, Kisapostag, Baja, Dunaföldvár.

Több helyre betört a Duna Pest megyében  – Budapestnél tetőzött a folyó Több helyre betört a Duna Pest megyében – Budapestnél tetőzött a folyó
2013. június 10. 09:00

A Duna felső szakaszán megkezdődött az apadás vasárnap, Pest megyében és Budapesten viszont vasárnap tetőzött a folyó, Budapesten éjjel két órakor 891 centiméter, reggel hét órakor már csak 889 centiméter volt a vízszint. Rendkívüli árvízi esemény Budapesten nem történt, de a nagyon magas vízállás és a csatornákból feltörő víz miatt rendkívüli forgalomszabályozás lépett életbe a fővárosban hétfő reggeltől.

Újabb hivatásos mentőcsoportok indultak segíteniÚjabb hivatásos mentőcsoportok indultak segíteni
2013. június 09. 21:59

A nap folyamán Fejér megyébe Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, Tolnába Hajdú-Bihar, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, míg Komárom-Esztergomba Csongrád megyéből indultak hivatásos tűzoltókból álló megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok, hogy a védekezési munkálatokban segítsenek. A Duna ma reggel Esztergomnál 813 centiméteren tetőzött, a 20 órás vízállásnál 807 centiméter alatt volt a folyó magassága a városban. Jelenleg a Duna Nagymarosnál tetőzik, a folyó este nyolckor 750 centiméteren állt. Budapesten ma késő este várható tetőzés, 20 órakor 891 centiméter volt a Duna állása a fővárosban.

Védekezés több megyében isVédekezés több megyében is
2013. június 09. 15:51

Az észak-nyugati településeken egyre nagyobb a remény, hogy az elhúzódó apadási folyamatot is kibírja a védelmi rendszer, ugyanakkor Pest megye néhány településén nehéz a helyzet, noha a Duna ott csak ma tetőzött. A rendkívül magas árhullám a vártnál is lassabban apad, ezért a miniszterelnök bejelentése szerint meg kell hosszabbítani a kihirdetett veszélyhelyzetet.

A kormány várja a kárbejelentéseket
2013. június 09. 11:48

A kormány várja a dunai árvíz miatt kárt szenvedő magánszemélyek és vállalkozók jelentkezését a Belügyminisztérium által létrehozott euszacivil@bm.gov.hu címen – közölte még korábban a kormányszóvivő.

Továbbra is bevetésen a HUNOR és a HUSZÁRTovábbra is bevetésen a HUNOR és a HUSZÁR
2013. június 09. 10:31

Pilismaróton folytatja az árvízvédekezési munkát a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet és a HUSZÁR Önkéntes Katasztrófavédelmi Mentőszervezet. A két mentőcsoport negyedik napja van bevetésen.

Az országgyűlés hétfőn dönthet a veszélyhelyzet meghosszabbításáról
2013. június 09. 10:13

Ma reggel Esztergomban értékelte az árvízi helyzetet Orbán Viktor miniszterelnök, aki azon túl, hogy valamennyi védekezésben érintett település aktuális helyzetéről tájékoztatást adott, bejelentette, a kormány kezdeményezte az országgyűlésnél a dunai árvíz miatt kedden kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítását.

Csökkenő vízszint a Duna felső szakaszán – az átázott gátak megtartása a tétCsökkenő vízszint a Duna felső szakaszán – az átázott gátak megtartása a tét
2013. június 09. 09:07

Levonulóban az árhullám a Duna magyarországi felső szakaszán – szombaton napközben Nagybajcsnál, este pedig Komáromnál tetőzött a folyó. Most az a kihívás a védekezők számára, hogy a gátak és ideiglenes védművek legalább pár napig, a jelentősebb apadásig ellenálljanak a szokatlanul magas víz nyomásának. Próbatétel előtt állnak a következő huszonnégy órában Esztergom, a Dunakanyar és Pest megye települései, továbbá a főváros, ahol mára várják a tetőzést. Elmondható, hogy az árvízi védekezésben szinte az egész ország megmozdult: hivatásosok, önkéntes szervezetek és a civilek egyaránt összefogtak. A Belügyminisztérium megkezdi a károk felmérését.

Folyamatos a védekezés, az árvíz elleni védelemFolyamatos a védekezés, az árvíz elleni védelem
2013. június 08. 22:39

A ma hajnali 907 centiméteres tetőzés után a Duna Nagybajcsnál már apad, a 20 órás vízállás szerint 890 centiméter a folyó magassága. Komáromnál ma várják a tetőzést 845 centiméteren, öt centiméteres plusz-mínusz eltéréssel. A folyó vízállása a városban 18 és 20 órakor is ennél a magasságnál járt.

Győrújfalun vetették be a HUNOR-t és a HUSZÁR-t Győrújfalun vetették be a HUNOR-t és a HUSZÁR-t
2013. június 08. 16:53

A HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezet az elmúlt két napban Győr-Moson-Sopron megye legkritikusabb helyzetben lévő településén, Győrújfalun folytatott árvíz elleni védekezési munkálatokat.

Megfelelő számú mentőmellény áll rendelkezésre
2013. június 08. 16:51

A katasztrófavédelem ezúton is köszönetet mond mindenkinek, aki a korábban közzétett felhívásra mentőmellényt ajánlott fel a védekezésben résztvevők számára.

Az észak-nyugati települések már túl vannak a nehezénAz észak-nyugati települések már túl vannak a nehezén
2013. június 08. 16:24

Ma hajnalban tetőzött a Duna Nagybajcsnál és a folyó északi részén megkezdődött az apadás. Az Országos Műszaki Irányító Törzs adatai szerint a folyó legmagasabb szintje 907 centiméter volt. Komáromnál 15 órakor 844, Budapestnél a Duna 863, Szentendrénél 770 centiméter volt a Duna vízszintje.

Mentőmellényekre van szükség
2013. június 08. 13:38

A katasztrófavédelem mindazok jelentkezését kéri, akik mentőmellények felajánlásával tudnak és kívánnak részt venni az árvízi védekezésben.

Kitartottak a védművek az árhullám első „erős napján”Kitartottak a védművek az árhullám első „erős napján”
2013. június 08. 12:25

A tegnapi nap legnagyobb közérdeklődést kiváltó eseménye egyértelműen a Győr-Moson- Sopron megyei Győrújfalu lakosságának védelmi célú kitelepítése volt. A felső-dunai védvonalon nagy erőkkel folytatódott a védekezés az éjszaka folyamán. A Duna vízszintje több helyen is megdöntötte a korábbi rekordot, a víz több települést elzárt a külvilágtól. A gátak azonban kitartottak – egy kisebb, a védelmi rendszer által felfogott gátsérülést leszámítva nem történt jelentősebb esemény. A Duna áradásával érintett déli megyékben is emelkedett a védelmi szint, melynek okán fokozták az előkészületeket az érkező árhullám kezelésére.

Elég szállítójármű áll a katasztrófavédelem rendelkezésére
2013. június 08. 11:56

A katasztrófavédelem ezúton is köszöni, hogy reggeli felhívása nyomán nagyon sokan felajánlották segítségüket homokzsákok szállításához. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon működő operatív törzshöz a délelőtt folyamán annyian jelentkeztek, hogy most már ismét megfelelő kapacitással tudja ellátni a szervezet a védekező településeket a szükséges anyagokkal.

Erősítés Pilismaróton
2013. június 08. 10:37

Háromszázötven roma önkéntes segíti a Komárom-Esztergom megyei pilismaróti védekezési munkálatokat, amely során a homokzsákok töltésében erősítik az árvízi védekezők munkáját. Az önkéntes segítők Nógrád, Bács-Kiskun, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyéből saját autókkal, buszokkal indultak az árvíz által veszélyeztetett területre.

Első az emberélet megvédéseElső az emberélet megvédése
2013. június 08. 10:30

Szokásos reggeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök Győrújfalu előző esti kitelepítéséről beszélt, hangsúlyozva, hogy a bevetett erők az árvízi védekezés során gátat fel nem adnak, és senkit sem hagynak bajban. Alapelv, hogy emberéletben nem eshet kár. Minderről a kormányfő ismét Győrben beszélt.

Szállítókapacitás felajánlását várja a katasztrófavédelemSzállítókapacitás felajánlását várja a katasztrófavédelem
2013. június 08. 07:16

A homokzsákok szállításához kérjük mindazok segítségét, akik teherautóval, illetve ahhoz gépkocsivezetővel rendelkeznek. Kérjük, ha ilyen módon részt tud és kíván venni az árvízi védekezésben, jelezze azt e-mail-ben (elérhetőségeivel együtt) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon működő operatív törzsnél az optorzs@katved.gov.hu címen. Segítségét előre is köszönjük!

Újabb kitelepítések több megyében délután óta – Győrújfalu kiürülÚjabb kitelepítések több megyében délután óta – Győrújfalu kiürül
2013. június 07. 22:11

Ezrek dolgoznak napok óta az áradó Duna mentén és ezreknek kell ideiglenesen elhagyniuk otthonukat. Pénteken több megyében kellett kitelepítéseket elrendelni az élet megóvása, a köz biztonsága érdekében. A helyzet Győrújfalunál a legkomolyabb, megelőző, biztonsági intézkedésként a település teljes lakosságának, mintegy kétezer embernek kell az este folyamán ideiglenesen elhagynia a községet.

Kitelepítik GyőrújfalutKitelepítik Győrújfalut
2013. június 07. 19:50

A hírt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be nem sokkal 19 óra után. A kormányfő hangsúlyozta: biztonsági intézkedésről van szó. Az épített gát stabil, azonban a víznyomás olyan nagy, hogy biztonságosabb a település kitelepítése. Az intézkedés mintegy kétezer embert érint.

Megfeszített munka péntek délután is
2013. június 07. 18:13

A Duna a 16 órás adatok szerint Komáromnál 818, Esztergomnál 761, Nagybajcsnál 902, Nagymarosnál 682, Budapestnél 809 centiméteren állt. Az ország hét megyéjében és a fővárosban már rengeteg munkát ad a víz, a Duna alsó szakaszán még az árvízi helyzetre való felkészülés zajlik.

Újabb kitelepítéseket kellett végrehajtani az elmúlt órákban
2013. június 07. 16:21

Rendületlenül emelkedik a Duna vízszintje, megnehezítve a védekezésben tevékenykedők feladatát. Valamennyi árvíz által érintett területen megfeszített munka zajlik, amelyben rengeteg önkéntes is segíti a hivatásos erőket, azonban sok helyütt elkerülhetetlen, hogy a lakosságot kitelepítsék a hullám- és árterekből. A délután két órai helyzet szerint 16 település 474 lakójának kellett elhagynia otthonát.

Tudnivalók az önkéntes munkavégzéssel kapcsolatban
2013. június 07. 15:39

Eddig soha nem tapasztalt mértékben fogott össze az ország lakossága az érkező árvíz elleni védekezés érdekében, önkéntesek százai jelentkeznek munkavégzésre.

A zalai tűzoltók is az árvíznélA zalai tűzoltók is az árvíznél
2013. június 07. 12:28

A 121 fős zalai hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport Győrújfaluban kapcsolódott be a védekezésbe, ahol gáterősítéshez és a gátmagasításhoz szükséges homokzsákokat töltött.

Magasabb árhullám, fokozódó készültségMagasabb árhullám, fokozódó készültség
2013. június 07. 12:06

Magyarországon tegnap, illetve az éjszaka során nyolc megye hetven településén folytattak védekezést. A műveletekben kilencezernél is több ember és mintegy ezerhatszáz technikai eszköz vett részt. A rendkívül magas dunai árhullám miatt a katasztrófavédelem hivatásos állományából majdnem háromezer tűzoltó vesz részt az árvízi védekezésben.

A legrosszabbra kell felkészülni, ezért a legnagyobb összefogásra van szükségA legrosszabbra kell felkészülni, ezért a legnagyobb összefogásra van szükség
2013. június 07. 09:54

A miniszterelnök immár szokásos reggeli sajtótájékoztatóján ezúttal Győrött értékelte a pillanatnyi árvízi helyzetet. Elmondta, hogy bár a vízmagasság az országhatárnál már így is megdöntött minden rekordot, a tetőzést még nem érte el a Duna. Orbán Viktor bejelentette, a védekezést folytató önkormányzatoknál a polgármesterek helyett mostantól a kijelölt katasztrófavédelmi tisztek irányítják a munkát.

A miniszterelnök tegnap Győr-Moson-Sopron megyébe látogatottA miniszterelnök tegnap Győr-Moson-Sopron megyébe látogatott
2013. június 07. 06:17

Orbán Viktor miniszterelnök Győr-Moson-Sopron megyébe látogatott, ahol az árvízzel különösen sújtott Győrújfalu és Dunaszentpál védekezési munkálatait tekintette meg. Az országban megállás nélkül zajlanak az árvíz elleni munkálatok, árvízzel nem érintett területekről érkeztek segíteni újabb egységek.

Megérkezett a HUNOR és a HUSZÁR GyőrbeMegérkezett a HUNOR és a HUSZÁR Győrbe
2013. június 06. 19:11

Mintegy háromórás oszlopmenetben megtett út után csütörtökön délután megérkezett a HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes mentőszervezet csoportja Győrbe. Mellettük öt megyéből érkeztek megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok, összesen közel ötszáz tűzoltó.

Egyre több helyen, egyre nagyobb erőkkel folyik az árvízi védekezésEgyre több helyen, egyre nagyobb erőkkel folyik az árvízi védekezés
2013. június 06. 17:41

Megmozdult az ország az árvíz miatt: számtalan helyen az önkéntesek is nagyban kiveszik a részüket a védekezésből, a katasztrófavédelem hivatásos állományát pedig a nem védekező területekről az árvizes településekre vezényelték át. Az áradás miatt csütörtökön délután egy órától a Duna magyarországi szakaszán teljes hajózási zárlatot rendeltek el.

Bevetésre kész a Forgószárny helikoptere GyőrbenBevetésre kész a Forgószárny helikoptere Győrben
2013. június 06. 17:36

A dunai árvízvédelmi feladatok végrehajtására kiadott országos katasztrófavédelmi főigazgatói intézkedés feladatul szabja, hogy készülni kell a légi felderítésre, a légi teheremelési feladatokra, a vízből történő mentésre, a vízi akadályok megszüntetésére, és a homokzsákok beemelésére. E teendők ellátására a Győr-péri repülőtéren várja az indítási parancsot az a helikopter, amelyet a tavalyi bugaci erdőtűznél már eredményesen vetettek be.

Elindult a HUNOR GyőrbeElindult a HUNOR Győrbe
2013. június 06. 13:54

Csütörtökön fél egy után nem sokkal elindult a HUNOR Hivatásos Mentőszervezet hetvenhárom tagja Győr-Moson-Sopron megyébe, hogy a legveszélyeztetettebb helyeken segítse az árvízvédelmi munkálatokat. Hozzájuk csatlakozik menet közben a HUSZÁR Önkéntes Mentőszervezet további tizenhat emberrel.

„Péntektől miénk a víz”„Péntektől miénk a víz”
2013. június 06. 12:45

Orbán Viktor miniszterelnök ezt a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság ülését követően mondta, egyúttal bejelentette, hogy a vártnál később éri el a dunai árhullám teteje Magyarországot. A kormányfő beszélt a legveszélyesebbnek tartott szakaszokról is, ezek a Mosoni Duna bal partján Mecsér és környéke, Komárom és környéke, a vörösiszap-tározó miatt Almásfüzitő, a táti öblözet, Szentendre, Esztergom, Kisoroszi, Budapest, ennél délebbre pedig Dunaújváros.

Már érezteti hatását az áradás, de sokan segítenek
2013. június 06. 09:31

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) adatai szerint az előre jelzettnél némileg magasabban, várhatóan 885 centiméteren tetőzik hétfőn Budapestnél a Duna. Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében tegnap éjjel is folytatták a védművek építését, ahogy Budapesten is védekeztek az éjjel, többek között a Margitszigeten és a Római partnál is. Az áradás erősödésével egyre több helyen korlátozták a közúti forgalmat, az előrejelzések szerint elzárt települések is lesznek a következő napokban. Szerdán Pest megyében nőtt a kitelepítettek száma, több helyütt kikapcsolta az áramot a szolgáltató. Ahogy nő a bajba jutottak száma, úgy emelkedik az önkéntes segítők aránya.

Megszemlélte a miniszterelnök az árvízi védekezést Komáromban
2013. június 05. 22:51

Orbán Viktor miniszterelnök megszemlélte árvízi védekezés munkálatait Komáromban. Esztergomban a Prímás-szigetről mintegy negyven embert kellett kitelepíteni. Példátlan az összefogás a bajban: a katasztrófavédelem és egyéb rendvédelmi erők, önkéntesek mellett olyan megyékből is érkezik a segítség, amelyeket nem érint az árvíz.

Példaértékű az összefogásPéldaértékű az összefogás
2013. június 05. 22:50

A Margitszigeten tartott közös sajtótájékoztatót június 5-én Dr. Bakondi György tű. altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató, Varga Ferenc tű. dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, valamint Pesti Imre, a Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke és Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatója.

Lassan javul a helyzet a szomszédos országokbanLassan javul a helyzet a szomszédos országokban
2013. június 05. 16:52

Habár apadni kezdett a Duna a felső szakaszán, de az elmúlt napok intenzív esőzése nem segíti az árvízi helyzet javulását Németországban, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában. Sok helyen még mindig küzdenek a vízzel.

Megalakult a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács
2013. június 05. 16:47

A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) célja, hogy a veszélyhelyzet kihirdetését követően összehangolja a karitatív segítségnyújtást, valamint figyelemmel kísérje a veszélyhelyzetben folytatott adományozási gyakorlatot.

Szemle a szentendrei mobilgátnálSzemle a szentendrei mobilgátnál
2013. június 05. 12:31

A helyszínen szemlélte meg és ismerkedett meg a szentendrei mobilgát műszaki, árvízvédelmi tulajdonságaival az országos katasztrófavédelmi főigazgató. Dr. Bakondi György tű. altábornagy mellett jelen volt Szentendre város polgármestere, a térség országgyűlési képviselője, a Pest megyei katasztrófavédelmi igazgató, valamint a kivitelező képviselői.

A felső megyék már intenzíven védekeznek, az alsók készülnek a védekezésre
2013. június 05. 10:23

Kedden is nagy erőkkel készültek a védekezésre és az esetleges károk elhárítására a közelgő dunai árvízben elsőként érintett megyék – Győr-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest –, illetve Budapest is. Itt a védekezést a főváros védelmi bizottsága vette át, nagy erőkkel zajlik a leginkább veszélyeztetett pontok –, így a Margitsziget, a Római part és más kerületi helyszínek – megerősítése. A Duna alsó folyása menti megyék a napokban kezdtek hozzá a védelem megszervezéséhez.

Már 673 kilométeren védekeznek az áradás ellen országszerte
2013. június 05. 07:23

Kedd este már 673 kilométer töltés mentén védekeztek országszerte. Ma várhatóan egész Pest megyében rendkívüli árvízvédelmi készültség lesz. A tegnapi napon Tarlós István főpolgármester utasítására a magas vízállás miatt átvizsgálták a metróhálózatot. Több utat lezártak az áradás miatt érintett megyékben, máshol forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Van, ahol már zajlik az árvízi védekezés
2013. június 04. 20:30

Az áradás a vízügyi számítások szerint holnap éri el Magyarországot, a Duna mentén azonban kedden is több helyen zajlottak védekezési munkálatok, Győr-Moson-Sopron, valamint Pest megyében pedig már kitelepítésre is szükség volt. A hivatásos erők mellett a segélyszervezetek is megkezdték munkájukat az árvíz sújtotta területeken.

Németország, Ausztria és Csehország még küzd az árvízzel
2013. június 04. 15:08

Veszélyhelyzet van érvényben az árvízi helyzet miatt Csehország több tartományában, illetve Ausztria egyes részein. Németország dél-keleti részén is kritikus a helyzet, egyes megyékben és városokban katasztrófariadót rendeltek el. Mostanáig egyik ország sem kért nemzetközi segítséget.

Zöldszámot indít a katasztrófavédelem
2013. június 04. 13:57

A kialakult árvízi helyzetre való tekintettel – az állampolgárok még gyorsabb és hatékonyabb tájékoztatása érdekében – a katasztrófavédelem elindította belföldről hívható zöld-, tehát ingyenes telefonszámát.

Az ausztriai helyzet
2013. június 04. 13:41

A május 31., péntek óta tartó folyamatos heves esőzések miatt Salzburg, Vorarlberg, Tirol, Felső-Ausztria és Alsó-Ausztria tartományokban árvíz alakult ki. A műveleti fókusz a Duna mentén Felső- és Alsó-Ausztriában van, ahol helyenként kitelepítéseket hajtottak végre.

Beindult a védelmi gépezet – Budapest és az érintett megyék fokozottan készülnek a közelgő árra
2013. június 04. 12:09

A hét második felében Magyarországra érkező jelentős dunai árhullám kapcsán Budapesten és a folyó felső folyása menti településeken megkezdték a felkészülést és a lakosság tájékoztatását. Különösen igaz ez arra két megyére – Győr-Sopronra és Komárom-Esztergomra –, ahol hétfőn rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendelt el Pintér Sándor belügyminiszter. Egyre növekszik a védekezésben részt vevő hivatásos szakemberek és civil önkéntesek száma. Budapesten kedden lezárták a Duna pesti alsó rakpartját, kora este a Margitszigetet és egyéb területeken is korlátozások várhatók a fővárosban.

A belügyminiszter felajánlotta Magyarország segítségét Ausztriának
2013. június 03. 22:12

Pintér Sándor belügyminiszter felajánlotta Magyarország segítségét Ausztriának az árvízi védekezésben. Mindeközben a 11-es út víz elleni védelme érdekében ideiglenes védőgátat kezdtek építeni az esti órákban. Az arra közlekedők forgalomkorlátozásra számítsanak. A munkálatok várhatóan este 10 óráig tartanak.

Tájékoztatás négy-, de szükség esetén akár óránként
2013. június 03. 19:34

Ezt ígérte délutáni, árvízi sajtótájékoztatóján Pintér Sándor belügyminiszter. A tárca vezetője bejelentette, hétfőn két megyében, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében rendelt el rendkívüli árvízvédelmi készültséget.

Rendkívüli árvízvédelmi készültség két megyében
2013. június 03. 18:45

A belügyminiszter Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyére rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendelt el. Komárom-Esztergom megyében a Duna vízállása péntekre megközelítheti Komáromnál a 800, Esztergomnál pedig a 771 centimétert.

Nem javul az árvízi helyzet a többi országban
2013. június 03. 12:53

Az elmúlt pár nap folyamatos esőzésének köszönhetően Közép-Európában a folyók vízszintje gyorsan emelkedni kezdett. A hét végéig folytatódó esőzések a helyzetet tovább rontják.

Rekordárvíz jöhet a DunánRekordárvíz jöhet a Dunán
2013. június 03. 12:52

A Dunán levonuló áradás miatt rendkívüli értekezletet tartottak Győr-Moson-Sopron megyében hétfőn reggel, amelyen a megyei kormánymegbízott, aki egyben a megyei védelmi bizottság elnöke, a megyei katasztrófavédelmi igazgató, a területileg illetékes vízügyi igazgató, valamint a megyei igazgatóságon látogatást tévő Dr. Bakondi György tű. altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató vett részt.

Komoly a készültség az áradó Duna miatt
2013. június 03. 11:10

A legfrissebb hírek szerint a Duna ma éjfélkor előreláthatóan 1230 centiméteren tetőzik Passaunál. Ezt követően lehet pontosabban tudni, hogy a folyó magyarországi áradása kapcsán mire lehet számítani. A mostani számítások szerint a folyó vízszintje Budapestnél megközelíti, de nem éri az eddig mért legmagasabb szintet. Az állami védvonalakon a vízügy, a folyó fővárosi szakaszán pedig a Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte a védekezéshez szükséges előkészületeket, erőket és eszközöket csoportosítottak át a legkritikusabb pontokra.

Védekezni kell a Dunán nálunk is
2013. június 03. 11:07

A korábban a Duna bajorországi és nyugat-ausztriai vízgyűjtőin, elsősorban az Alpokban és a hegyek északi előterében lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt jelentős áradás indult a Dunán. A folyó német szakaszán és a mellékágakon változó intenzitással emelkedik a víz szintje. Passaunál az Inn, az Ilz és a Duna is árad, és az előrejelzések szerint tovább emelkedik a folyók vízállása. A felső és alsó ausztriai szakaszon intenzív az áradás. Magyarországon is megkezdődött az árvízi helyzet kezelésére való felkészülés, ma reggel megkezdte működését az Országos Műszaki Irányító Törzs, és aktív védekezést indított a Fővárosi Csatornázási Művek is.

Előkészületek az árvízi védekezésre
2013. június 01. 10:01

Az elmúlt napok csapadékos időjárása mind idehaza, mind egyes folyóink külföldi vízgyűjtő területein jelentős vízszintemelkedést okozott. A vízügyi előrejelzések szerint június 3-ától, hétfőtől a Dunán harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállások várhatók, a Sajón pedig a másodfokú készültségi szintre jellemző vízmagasságra számítanak jövő hét első napjaiban a szakemberek.