Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ár- és belvíz elleni védekezés
2011. január 24.
Január 23-án az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 12 megyében 244 településen folyik ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1813 fő 418 szivattyúval vett részt. A belvíz miatt lakosságvédelmi intézkedésre, illetve további kitelepítésekre nem került sor, így a kitelepítettek létszáma továbbra is 330 fő. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közüzemi kimaradás nem történt.

A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága jelenleg 344.000 hektár, ebből 188.000 hektár vetés-szántó.

  Január 23-án folyóink fővédvonalain 1113 km hosszon volt árvízvédelmi készültség, ami az előző naphoz képest kismértékben csökkent. (Január 22-én ez az adat 1157 km volt.)

- III. fokú készültség volt nem volt elrendelve.

-           II. fokú készültség 86 km hosszon, Hortobágy-Berettyó és Sebes-Kőrös felső szakaszán.

-           I. fokú készültség volt 1027 km hosszon, a Dunán (Baja és a déli országhatár között), a Tiszán (Kisköre és Szeged között), a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna középső szakaszán, a Bodrogon, a Taktán, a Zagyva alsó szakaszán, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön.

Bács-Kiskun megyében 27 településen folyik védekezési munka 111 fővel, 33 munkagéppel és 26 szivattyúval. A belvízzel elöntött terület nagysága 50.400 hektár. Csólyospáloson a polgármester a jegyzővel és a polgári védelmi irodavezetővel bejárta a külterületet és felmérte a dűlőutak állapotát, a veszélyben lévő ingatlanokkal együtt.

Baranya megyében Magyarbóly településen a kertekben felgyülemlett belvíz elvezetéséhez szükséges vízelvezető-árok elkészítésének munkálatai tovább folytatódnak.

Békés megyében 20 településen védekeznek a belvíz ellen, melynek során 252 fő vesz részt 47 szivattyú bevetésével.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a belvíz ellen 17 településen védekeznek. A védekezésben 150-en vesznek részt 21 szivattyú alkalmazásával. A 3307. sz. út 33-34 km szelvényei között, az ároktői komphoz vezető utat lezárták a Tisza áradása miatt.

Csongrád megyében 38 településen folyik belvízi védekezés 396 fő és 89 szivattyú bevetésével. A megyében 63.700 hektár a belvízzel borított terület nagysága.

Fejér megyében 7 településen folyik védekezés a belvízi károk elhárítására, melyben összesen 45 fő vesz részt, 6 szivattyú alkalmazásával. Kálozon és Daruszentmiklóson vízelvezető árkok tisztítását végzik. Kulcson a belvizes területeken továbbra is lajtos kocsival biztosítják az ivóvízet.

Hajdú-Bihar megyében 26 településen van elrendelve belvízvédelmi készültség. A védekezésben összesen 266-an vesznek részt, 37 szivattyúval. Az elöntött terület nagysága 45.000 hektár.

Heves megyében 9 településen folyik belvízi védekezés. A védekezésben 20-an, 5 szivattyúval bevetésével vesznek részt. Az elöntött külterület nagysága 7000 hektár.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 22 településen védekeznek a belvíz ellen. A munkálatokban összesen 69 fő 74 szivattyúval vesz részt. Fegyvernek belterületét lezárták a közforgalom elöl az időszakos vízátfolyás miatt. A lezárás még érinti a 34. sz. főközlekedési utat összekötő 0154 hrsz-ú utat, valamint a Jásztelek és Jászapáti településeket összekötő utat is.

Komárom-Esztergom megyében 2 településen folyik belvízi védekezés.

Pest megye területén 33 települést veszélyeztetett a belvíz, a védekezési munkálatokban összesen 123-an vesznek részt, 70 szivattyúval. Szentendrén a Nádastói-csatorna szivattyúzása és a Pomázi út melletti belvízelvezető rendszer kialakítása folyamatban van.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 42 településen folyik belvíz elleni védekezés, ahol összesen 371 fő vesz részt, 36 db szivattyúval.

 

 

                                                                                                                                 Petróczi Tímea tű. őrgy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                               szóvivő


Vissza