Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ár- és belvíz elleni védekezés
2011. január 26.
Január 25-én az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 12 megyében 213 településen folyik ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1699 fő 376 szivattyúval vett részt. A belvíz miatt kitelepítettek száma 337 fő. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közüzemi kimaradás nem történt.

A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága jelenleg 336.000 hektár, ebből 187.000 hektár vetés-szántó.

Január 25-én folyóink fővédvonalain 1024 km hosszon volt árvízvédelmi készültség, ami az előző naphoz képest kismértékben csökkent. A Duna folyamatosan apad, az árhullám elhagyta az országot, készültség feletti vízszintet sehol nem mértek. A Tisza és mellékfolyói is apadtak, III. fokú készültség sehol sem volt elrendelve.

-           II. fokú készültség volt 86 km hosszon, Hortobágy-Berettyó felső szakaszán,

-           I. fokú készültség volt 938 km hosszon, a Tiszán (Kisköre és Szeged között), a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Bodrogon, a Taktán, a Zagyva és a Berettyó, valamint Hármas-Körös alsó szakaszán.  

Bács-Kiskun megyében a belvíz által veszélyeztetett területeken 151 fő védekezik 36 munkagéppel és 39 szivattyúval. A belvízzel elöntött terület nagysága 50.400 hektár. Dunafürdőn megkezdődött az uszadékok és a hulladékok összegyűjtése.

Békés megyében 17 településen védekeznek a belvíz ellen, melynek során 242 fő vesz részt 40 szivattyú bevetésével.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a belvíz ellen 12 településen védekeznek. A védekezésben 126-an vesznek részt 15 szivattyú alkalmazásával.

Csongrád megyében 36 településen folyik belvízi védekezés 161 fő és 67 szivattyú bevetésével. A megyében 63.150 hektár a belvízzel borított terület nagysága.

Fejér megyében 7 településen folyik védekezés a belvízi károk elhárítására, melyben összesen 40 fő vesz részt, 6 szivattyú alkalmazásával. Kálozon és Daruszentmiklóson vízelvezető árkok tisztítását végzik. Kulcson a belvizes területeken továbbra is lajtos kocsival biztosítják az ivóvízet.

Hajdú-Bihar megyében 21 településen van elrendelve belvízvédelmi készültség. A védekezésben összesen 251-en vesznek részt, 33 szivattyúval. Az elöntött terület nagysága 42.500 hektár.

Heves megyében 8 településen folyik belvízi védekezés. A védekezésben 24-en, 5 szivattyú bevetésével vesznek részt. Az elöntött külterület nagysága 7300 hektár.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 17 településen védekeznek a belvíz ellen. A munkálatokban összesen 49 fő 63 szivattyúval vesz részt.

Komárom-Esztergom megyében 2 településen folyik belvízi védekezés.

Pest megye területén 30 települést veszélyeztetett a belvíz, a védekezési munkálatokban összesen 38-an vesznek részt, 58 szivattyúval.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 36 településen folyik belvíz elleni védekezés, ahol összesen 346 fő vesz részt, 32 db szivattyúval.

 

 

                                                                                                                          Petróczi Tímea tű. őrgy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                       szóvivő


Vissza