Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Aktiválták az EU Polgári Védelmi Mechanizmusát a líbiai válság miatt
2011. február 24.
Az elmúlt napokban Líbiában kialakult válsághelyzet következtében több mint ötezer EU-s állampolgár rekedt az országban.
2011. február 23-án 16.45 órakor a Magyar Köztársaság külügyminisztere az EU Polgári Védelmi Mechanizmus aktiválásáról döntött a konzuli segítségnyújtás támogatására, az EU-s állampolgárok hazaszállítása érdekében. A Mechanizmus aktiválását az a tagállamok által jelzett igény indokolta, hogy a Benghazi (1014 km-re Tripolitól, Líbia) területén tartózkodó EU-s állampolgárok hazaszállításához további kapacitásokra van szükség, az ugyanis csak tengeri úton oldható meg. Légi szállításra jelenleg a líbiai repterek nem, vagy csak korlátozottan alkalmasak.

Az elnökség a Mechanizmus aktiválásával jelezte a tagállamoknak, hogy az ügyeletén, az EU Monitoring és Információs Központján (MIC) keresztül bocsássák rendelkezésre az evakuációhoz szükséges tagállami szállítási kapacitásaikat.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azonnal reagált a kialakult helyzetre, a Brüsszelben tartózkodó katasztrófavédelmi tiszttel megerősítette a MIC-et és az aktiválásról haladéktalanul tájékoztatta a Belügyminisztériumot, a Külügyminisztériumot, az EU, NATO illetve ENSZ-képviseletekre kihelyezett szakdiplomatákat, illetve a Tripoli Magyar Nagykövetséget. Ezalatt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megkezdte a hazaszállítás műveleti tervezését, továbbá információt gyűjtött és műholdas felvételeket kért az EU-tól és a NATO-tól a művelet sikeres végrehajtása érdekében.

A helyzetre kidolgozott műveleti terv koordinálása az uniós intézményekkel folyamatos annak érdekében, hogy az uniós állampolgárok hazaszállítása a lehető leghamarabb, biztonságosan megtörténjen.


Vissza