Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A Japánban történt földrengés hatásáról
2011. március 12.
A 2011. március 11-én Japánban történt nagy erejű földrengés a térségben található atomerőműveket is érintette, amelyek reaktorai szabályosan leálltak. Az erőművek meghatározott körzetéből a japán hatóságok a lakosságot kitelepítik és a szakemberek minden műszaki lépést megtesznek, hogy káros sugárzó hatás a környezetet ne érintse.
Tekintettel arra, hogy 2011. első félévében Magyarország az Európai Unió soros elnöke, amelyen belül a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ellátja az Európai Unió Polgári Védelmi Szervezetének elnöki tisztségét is. Ezért haladéktalanul megkezdtük az információgyűjtést annak elemzését, illetve az EU brüsszeli központjában működő polgári védelmi szervezetet további hivatásos katasztrófavédelmi tisztel megerősítettük.
 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója 2011. március 12-én délután egyeztető értekezletet tartott mindazon tárcák és országos hatáskörű szervezetek vezetőinek részvételével, amelyek információval és hatáskörrel rendelkeznek a Japánban kialakult helyzetnek Magyarországot esetlegesen elérő hatásának elemzésére.
 
Ennek alapján egyértelműen megállapítható, hogy a Japánban történt földrengés esetleges káros következményei közül a földrajzi távolság miatt hazánk területére a lakosságot bármilyen módon is érintő hatás nem juthat el, ezért kormányzati intézkedés a jelenlegi helyzetben nem szükséges.
 
Az állami szervezetek folyamatosan figyelemmel kísérik a Japánban történt súlyos katasztrófahelyzetet és a tényekről rendszeresen tájékoztatják a közvéleményt.
 


Vissza