Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Magyarország környezeti sugárzásának ellenőrzése
2011. március 14.
Magyarországon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF), a Magyar Honvédség, a Paksi Atomerőmű Zrt., az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Bátaapáti Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. közös üzemeltetésében mintegy 150 radiológiai mérőállomás ellenőrzi folyamatosan az ország sugárzási helyzetét, kíséri figyelemmel annak változásait.
A hat szervezet által működtetett Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer (OSJER) az olyan sugárzások esetleges jelenlétét, erősségét méri, amit egyetlen szervünk sem tudunk érzékelni úgy, mint a fénysugarakat vagy a hősugarakat.

A hazai radiológiai adatok folyamatosan hozzáférhetőek a www.katasztrofavedelem.hu című honlapon a Lakossági információk, Monitoring menüpontban. A magyarországi adatok az európai uniós együttműködésben az Európai Radiológiai Adatcsere Platform (EURDEP)honlapon is publikálásra kerülnek, más európai országok adataival együtt.

Fontos kiemelni, hogy a természetes háttérsugárzás mértéke Magyarországon 60-160 nSv/óra (nanoszívert per óra) körül ingadozik. Ez az érték függ a mérési hely magasságtól, és a talaj típusától, vagy éppen az időjárástól. Sőt a háttérsugárzás említésekor azt sem szabad elfelejtenünk, hogy minden ember teste is valamilyen szinten sugárzó anyagot tartalmaz.

A hazai mérések során a radiológiai távmérőállomások adatai a BM OKF Főügyeletére és a Nukleáris Baleseti Információs és Értéklő Központjába kerülnek továbbításra, ahol folyamatosan elemezzük, értékeljük azokat.

Amennyiben a háttérsugárzás egy mérőállomáson meghaladja a 250 nSv/óra figyelmeztető szintet, az állomás erről automatikusan jelzést küld a 24 órás ügyeleti szolgálatban működő központba. Ilyen esetben a Katasztrófavédelem helyszínre irányított felderítő csoportja végez újabb méréseket, és állapítja meg a tényleges sugárzási helyzetet.

Annak ellenére, hogy a Japánban bekövetkezett katasztrófa nagyon alacsony valószínűséggel hathat a magyarországi sugárzási viszonyokra, mégis kiemelt figyelmet fordítunk az ország környezeti sugárzásának ellenőrzése. A Japán földrengést megelőző napokban 57 nSv/óra minimum és 157 nSv/óra maximum érték mellett, hazánk háttérsugárzásának napi átlaga 90 nSv/óra volt. A mai napi mérési adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az országos háttérsugárzás jelenleg is a sokévi átlagnak felel meg. A mérési adatokat a jövőben is rendszeresen közétesszük a honlapunkon.

 
Budapest, 2011. március 14.
 
 
Dobson Tibor tű. ezredes  
hivatalvezető
06-20-935-2407


Vissza