Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Újabb magyar felajánlás Japán számára
2011. március 14.
A Japánban 2011. március 11-én bekövetkezett földrengés az ország keleti partvidékén lévő több atomerőművet leállásra kényszerített, a fukushimai Daiichi atomerőmű pedig megsérült. A Fukushima Daiichi körüli 20, a Daini atomerőmű körül 10 kilométeres zónából elővigyázatosságból a lakosságot kitelepítették.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Baleseti és Veszélyhelyzeti Központja (IEC) is folyamatosan figyelemmel kíséri valamennyi japán atomerőmű állapotát, és szoros kapcsolatot tart fenn a japán Nukleáris és Iparbiztonsági Hatósággal (NISA), amelytől rendszeres tájékoztatást kap.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) az azonnali nemzetközi segítségnyújtás elősegítése érdekében már korábban létrehozta a Response Assistance Network (RANET) elnevezésű adatbázisát, ez tartalmazza a tagállamok által felajánlott nemzeti kapacitásokat (eszközök, szakértők), amelyekkel egy balesetet szenvedett államtól érkező felkérés esetén segíteni tudnak.
Most a RANET egyezmény keretében Magyarország is segítséget ajánl fel a Japánban bekövetkezett baleset következményeinek felszámolásához.
Hazánk hét helyszíni monitorozó csoportot küldene a térségbe, összesen 16 fővel, elsősorban sugárzásmérés, orvosi és lakosságvédelmi tanácsadási feladatok ellátására, valamint magyarországi szolgáltatásként egésztest-számlálást, és vérmintákból biodozimetriai vizsgálatok elvégzését vállaljuk.
A magyar felajánlásokat a
  • Paksi Atomerőmű Zrt,
  • BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF),
  • Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI),
  • Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutató Intézet Atomenergia Kutatóintézete (MTA KFKI AEKI) tette.
A felajánlásokat az Országos Atomenergia Hivatal továbbította a NAÜ bécsi központjába. A magyar szakértők a Japán Kormány döntésére várva készen állnak az indulásra.
 
Budapest, 2011. március 14.
 
 
Dobson Tibor tű. ezredes  
hivatalvezető
06-20-935-2407


Vissza