Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Fokozott figyelem a szabadtéri tűzgyújtásnál
2011. március 14.
Az elmúlt napokban országszerte megnövekedett a szabadtéri tüzesetek száma, amelyek többsége összefüggésbe hozható a tavaszi kerti munkálatokkal. A hosszú hétvégén várható időjárás miatt sokan választanak szabadtéri programokat, sok esetben gyújtanak tüzet kertekben, erdőkben és mezőgazdasági területeken.
Az országban jelenleg nincs tűzgyújtási tilalom, aki kirándul, a kijelölt tűzrakó-helyeken gyújthat tüzet. Erős szél esetén azonban kerüljük ezt, mivel a parazsat elfújhatja a szél és komoly károkat okozhat, ugyanis a megszáradt avaron könnyen terjed a tűz.
 
A katasztrófavédelem szakemberei azt kérik, ha befejezték a szabadtéri sütés-főzést vagy a kerti hulladék égetését, akkor a tüzet minden esetben oltsák el vízzel, vagy takarják le földdel.
 
Erős szélben ne gyújtsanak tüzet a szabadban és soha ne hagyják azt felügyelet nélkül. Az égetésnél mindig legyen a közelben kerti szerszám a szél által elfújt avar összeszedésére, illetve ha van kerti locsolóeszköz, szükség esetén azt is használják.
 
Kövessük figyelemmel a hatóságok és az önkormányzatok tájékoztatását. A közúton és vasúton utazók égő cigaretta csikket és dohányneműt ne dobjanak ki a járművek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek nemcsak az utazókra jelentenek veszélyt, hanem sok esetben közvetlenül az erdőkre és mezőgazdasági területekre is.
 
Amennyiben mégis tűzeset következik be, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti “kis tüzek” eloltásán túlmenően az, hogy arról haladéktalanul értesíteni kell az illetékes tűzoltóságot és a terület tulajdonosát.
 
 
Budapest, 2011. március 14.

Vissza