Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ár- és belvíz elleni védekezés
2011. március 22.
Március 21-én az ország egyes területein kialakult ár-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 12 megyében 87 településen folyt védekezés 543 fővel és 176 szivattyúval. A kitelepítettek létszáma nem változott 380 fő. A lakosság ellátása minden településen biztosított.
A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága növekedett, jelenleg 202.000 hektár áll víz alatt, ebből 110.000 hektár vetés-szántó.
Március 21-én folyóink fővédvonalain 193 kilométer hosszan volt árvízvédelmi készültség. II. fokú készültség volt 68 km hosszon, a Sajón és mellékvízfolyásain, I. fokú készültség volt 125 km hosszan, a Zagyván, a Taktán és az Ipoly felső és középső szakaszán.
Bács-Kiskun megyében 1 településen folyt belvízi védekezés. A belvíz által veszélyeztetett területeken 8 fő védekezett, 1 szivattyúval és 5 munkagéppel.
Békés megyében 10 településen folyt belvízi védekezés, melynek során 84 fő és 34 szivattyú került alkalmazásra.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a belvíz ellen 2 településen védekeztek. A védekezésben 9 fő vett részt, 3 szivattyúval. A Bódva patak vízszintje folyamatos apadásban van, a jelenlegi vízállás, és a térség kedvező időjárása következtében veszélyeztetés nem áll fenn, védekezés egyik településen sem folyik.
Csongrád megyében 21 településen védekeztek a belvíz ellen. A védekezési munkálatokban 179 fő vett részt, 51 szivattyú alkalmazásával.
Fejér megyében 3 településen folyt belvízi védekezés. Az érintett településeken összesen 10 fő dolgozott 3 szivattyú igénybevételével.
Hajdú-Bihar megyében 2 településen védekeztek a belvíz ellen. A védekezésben összesen 45 fő vett részt, 4 szivattyúval.
Heves megyében 2 településen folyt belvízi védekezés. A védekezésben Szücsi településen 1 fő figyelőszolgálattal vett részt.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 9 településen védekeztek a belvíz ellen. A védekezési munkálatokban összesen 54 fő vett részt 36 szivattyúval.
Komárom-Esztergom megyében 2 településen folyt belvízi védekezés. Nyergesújfalu településen 2 db automatikus üzemű szivattyút működtettek.
Pest megyében 21 településen folyt belvízi védekezés. A munkálatokban összesen 39 fő vett részt, 13 szivattyúval.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 13 településen folyt belvíz elleni védekezés, ahol 112 fő, 28 szivattyú és 9 munkagép dolgozott folyamatosan.
Tolna megyében, Sióagárdon folyt védekezés, ahol a belvíz önkormányzati területet veszélyeztetett. A belvíz eltávolítását az önkormányzat 1 szivattyúval és 2 fő szivattyúkezelővel végezte.
 
Petróczi Tímea tű. őrnagy
szóvivő


Vissza