Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Veszélytelen mértékű Magyarország légterének radioaktivitása
2011. március 31.
A Japánt sújtó természeti katasztrófa következtében kialakult atomerőmű-baleset kapcsán az érdeklődés középpontjába került a radioaktivitás. A radioaktív sugárzás jelenlétét és erősségét egyetlen szervünkkel sem tudjuk érzékelni. Az ország lakosságának biztonsága érdekében épült ki hazánkban az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer. Mintegy 150 mérőállomás szolgáltatja a megbízható adatokat a háttérsugárzás mértékéről.
A folyamatosan mért értékek szerint jelenleg a természetes háttérsugárzás mértéke Magyarországon 50-180 nanoSievert/óra között ingadozik. Az ingadozást befolyásolhatják természeti hatások, időjárási körülmények változásai. A háttérsugárzás országos napi átlaga 2011. március 31-én 92 nanoSievert/óra (2011. március 10-én 90 nanoSievert/óra) volt.
 
A háttérsugárzás mérése mellett a radioaktív jód-131 izotóp mérése is folyamatos hazánkban. A mérési pontok: Paks, Dunaföldvár, Debrecen, Budapest. A nyolc napos felezési idejű jód-131 izotóp mért érték olyan kicsi, hogy ha Magyarország teljes területe fölött 25 méter vastagságban lévő levegőt egy mérőeszközön átszivattyúznánk, és az azonos eloszlásban tartalmazna ilyen anyagot, annak összessége egy gramm lenne. A hazánkban mért jód-131 koncentrációnak semmilyen egészségügyi hatása nincsen, mivel az egészségügyi határérték alatt van.
 
A jód-131 korábban is megtalálható volt környezetünkben más formában, leggyakrabban az egészségügyben használják a pajzsmirigy működésének vizsgálatára.
 


Vissza