Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Elhúzódnak a helyreállítási munkák Japánban
2011. április 12.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökségtől kapott információk szerint a Japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség a nukleáris eseményskála (INES) szerinti 7-es szintre emelte a Fukushima Daiichi atomerőműben történt baleset minősítését. Nem újabb radioaktív anyag-kibocsátás, hanem a helyreállítási munkálatok várható elhúzódása tette az intézkedést szükségessé.
A Japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség számításai szerint a Fukushima Daiichi atomerőmű radioaktív anyag kibocsátásának mértéke a csernobili katasztrófa során mért mennyiség körülbelül 10 százaléka.
 
A fenti eseménnyel kapcsolatban Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója arra kérte a japán nagykövetség képviselőjét, hogy a mai napon 13 órakor személyes találkozó alkalmával vitassák meg a baleset INES 7-es minősítésűre emelését és az ezzel kapcsolatos további teendőket.
 
A találkozón Amamiya Yuji első beosztott és Hara Shinichiro másodtitkár mellett részt vett Dr. Szócska Miklós, a NEFMI egészségügyért felelős államtitkára és a BM Európai Együttműködési Főosztály képviselője, Tóthi Gábor. A jelenlévők megvitatták a japán helyzetről való tájékoztatást, az események lehetséges alakulását, az utórengések által okozott károkat, a baleset 7-es fokozatra minősítését és a radioaktív anyag kikerüléséből adódó lakosságvédelmi intézkedéseket.
 
Amamiya Yuji megköszönte az eddigi magyar és uniós felajánlásokat, majd tájékoztatást adott arról, hogy folyamatosan ellenőrzik a környezetbe kikerült anyagok sugárzásának mértékét, az adatok jelenleg csökkenő tendenciát mutatnak. Az első beosztott beszámolt az élelmiszerkereskedelemben bevezetett korlátozásokról, kiemelve, hogy Magyarországra nem érkezhet az érintett területről származó élelmiszer.  
 
 
Magyarországon 10 helyszínen mérik a radioaktív izotópok levegőben található koncentrációját, és mintegy 150 mérőállomáson a háttérsugárzást. A naponta frissített eredmények a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján megjelennek. (http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=monitor_nbiek_index)
 
A mérési eredmények alapján kijelenthető, hogy Magyarországon a japán események továbbra sem jelentenek kockázatot.
Ezt támasztja alá az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése is, amely szerint a jelenlegi meteorológiai viszonyok miatt az esetlegesen a levegőbe kerülő szennyeződés Japán térségében marad, a következő 5-7 napban pedig nagy valószínűséggel az óceánba kerül.


Vissza