Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Katasztrófavédelmi kommunikációs gyakorlat
2011. április 15.
A lakosság riasztásában közreműködő szervezetek és szolgáltatók katasztrófák elleni védekezés esetén történő gyors reagálás biztosítása érdekében április 15-én délután felkészítő kommunikációs gyakorlatot tartottak. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság valamint a közszolgálati média szolgáltatók – a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda vett részt a gyakorlatban.
A gyakorlat résztvevői az április elején megkötött együttműködési megállapodásukban foglaltak alapján tesztelték a médiatörvényben a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat. A közszolgálati média szolgáltatókon keresztül lehetőség van arra, hogy a lakosság tájékoztatása céljából a katasztrófavédelmi szervek által készített közérdekű közleményeket tegyenek közzé.
 
A gyakorlat sikeres volt, a résztvevők háromszor ellenőrizték az újonnan kialakított kommunikációs csatornákat. A próbák alapján megállapítható, hogy a lakosság gyors tájékoztatásának, a reagálási képesség felgyorsításának feltételei biztosítottak.
 
A rendszer alkalmazásával késedelem nélkül lehet kiadni figyelmeztető és tájékoztató közleményeket a lakosság részére. Így jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy például egy hirtelen jött vihar személyi sérüléseket, illetve komoly anyagi károkat okozzon.
 
Az együttműködő szervezetek és szolgáltatók egy hónapon belül valós helyzetet imitáló teszt üzenetet tesznek közzé annak érdekében, hogy a lakosság is megismerhesse a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás e formáját.


Vissza