Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Integrált Árvízkezelési tanácsi következtetés
2011. április 21.
A magyar elnökség polgári védelmi programjának fő prioritása az integrált árvízkezelési tanácsi következtetések elfogadtatása. A következtetések kidolgozása érdekében. január végén a magyar elnökség az Európai Bizottság társfinanszírozásával integrált árvízkezeléssel foglalkozó elnökségi munkaműhelyt tartott Budapesten, melyen a polgári védelmi szakemberek mellett nagy számban voltak jelen vízügyi szakértők is. A munkaműhely eredményei alapján kidolgozott tanácsi következtetéseket a februári polgári védelmi tanácsi munkacsoport (PROCIV) ülésén mutattuk be.
A következtetések célja az integrált árvízkezelési megközelítés kialakítása, melynek lényege a teljes katasztrófavédelmi ciklus (megelőzés, felkészülés, reagálás és helyreállítás) lefedése mellett az intézményesített együttműködés és az érintett szervek közötti koordináció kialakítása – polgári- és katasztrófavédelem; vízügy, helyi önkormányzatok, lakosság – minősített időszakokon kívül is. A tanácsi következtetések további lényeges elemei a kockázatfelmérés és –értékelés alkalmazása, a kockázatfelmérés eredményeinek, valamint a klímaváltozás hatásainak figyelembe vétele a veszélyhelyzeti tervezésben, korai előrejelző rendszerek továbbfejlesztése, modern technológiák (műholdképek, térinformatika) jobb kihasználása, egységes műveleti eljárások kidolgozása; pszicho-szociális támogató csoportok (KIT) bevetése; lakosságtájékoztatási kampányok a lakosság önvédekező képességének kialakítása érdekében; katasztrófa biztosítások alkalmazása; a legjobb gyakorlatok és tanulságok strukturált megosztása; az információcsere és kommunikáció javítása; képzések és gyakorlatok szervezése nemzeti, regionális és nemzetközi szinten; valamint az árvizek elleni védekezés pénzügyi feltételeinek megteremtése uniós és nemzeti szinten egyaránt.
A PROCIV munkacsoport április 14-i ülésén a tagállamok elfogadták a következtetéseket, melyek május 4-én kerülnek a nagykövetek tanácsának napirendjére (COREPER), majd a május 12-i Bel- és Igazságügyi Tanács (BIÜT) napirendjére vita nélküli elfogadásra.


Vissza