Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Pusztító vihar lesz szerdán Völgyzugolyban és a Helm-szurdokban - országos riasztást ad ki a katasztrófavédelem - (Katasztrófavédelmi kommunikációs tesztgyakorlat)
2011. május 11.
A hír igaz, országos katasztrófariasztást ad ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2011. május 18-án (szerdán). Tekintettel arra, hogy ez a riasztás csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek, nem magyarországi, hanem fiktív helyszínre fog vonatkozni, J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura című műve alapján.
Elsősorban azért alkalmazzuk a Gyűrűk Ura című könyvből, valamint annak filmváltozatából származó földrajzi neveket, mert a magyar ifjúság szinte egésze jól ismeri azokat, így a fiatalok segítségünkre lehetnek szüleik tájékoztatásában.  A főigazgatóság szervezésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság, a közszolgálati médiaszolgáltatók – a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda –, valamint a TV2 vesznek részt a tesztgyakorlatban. A gyakorlat a médiatörvény rendelkezésein alapul, miszerint a katasztrófavédelem a lakosság tájékoztatása érdekében két órán belül vagy azonnal kihirdetendő közérdekű közleményt ad ki a médiaszolgáltatók útján. A gyakorlat során ennek megfelelően a médiaszolgáltatók tesztelik a törvényben a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat és valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket tesznek közzé.  A kommunikációs gyakorlat célja, hogy a lakosság is megismerhesse a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját.  Így jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy például egy hirtelen jött, valódi, pusztító vihar vagy más katasztrófa személyi sérüléseket, komoly anyagi károkat okozzon.

Szavazhat a próbariasztásról
 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fiktív helyszínekre vonatkozó országos katasztrófariasztást ad ki május 18-án (szerdán). Tekintettel arra, hogy a közlemény az együttműködő médiumok révén eljut a lakossághoz, kíváncsiak vagyunk annak hatására és fogadtatására. Mindkét közlemény megjelenését követően egy-egy kérdés megválaszolásával biztosítunk lehetőséget mindenkinek arra, hogy véleményét tudassa.
 
A főigazgatóság által szervezett tesztgyakorlatban az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság, a közszolgálati médiaszolgáltatók – a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda – vesznek részt. A gyakorlat a médiatörvény rendelkezésein alapul, miszerint a katasztrófavédelem a lakosság tájékoztatása érdekében két órán belül vagy azonnal kihirdetendő közérdekű közleményt ad ki a médiaszolgáltatók útján. A gyakorlat során ennek megfelelően a médiaszolgáltatók tesztelik a törvényben a katasztrófavédelmi szervek számára biztosított kommunikációs csatornákat és valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket tesznek közzé. A kommunikációs gyakorlat célja, hogy a lakosság is megismerhesse a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját. Így jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy például egy hirtelen jött, valódi, pusztító vihar vagy más katasztrófa személyi sérüléseket, komoly anyagi károkat okozzon.
Letölthető dokumentum(ok):

Vissza