Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Fokozott figyelem szükséges a szabadban
2011. május 28.
Az elmúlt hetek száraz időjárása, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú előrejelzése alapján fokozottan kell figyelni a szabadban végzett tevékenységek során. A kiszáradt aljnövényzet könnyen lángra kaphat a legkisebb gyújtóforrástól is.
Hazánk területének mintegy 20 százalékát borítják erdős területek. Az ország valamennyi erdős területét erdőtűz-veszélyességi kategóriákba sorolta az erdészeti hatóság és a katasztrófavédelem. Ez alapján a legveszélyeztetettebb Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megye.
 
Amennyiben az időjárási tényezők indokolttá teszik, regionális, megyei vagy akár országos tűzgyújtási tilalom is elrendelhető a nagy kiterjedésű tűzesetek megelőzése érdekében. Ilyenkor az adott területen még a kijelölt tűzrakó-helyeken is tilos tüzet rakni. Jelenleg az országban Veszprém és Zala megyében hirdettek tűzgyújtási tilalmat.
 
A száraz, meleg időjárás okozta aszály idején fokozottan figyelnünk kell a szabadban töltött idő során, hiszen egy el nem oltott csikk, vagy akár egy üvegdarabon fókuszálódó napsugár is nagy kiterjedésű tüzekhez vezethet.
 
A tűzoltóságok vonulásának közel egyharmada az erdős területek tűzeseteiből adódik, például az igen gyakori avartüzek, mezőgazdasági munkák során kialakult tüzek, erdőtüzek adnak feladatot. Magyarországon nem gyakori, hogy ezek a tüzek több száz hektárt érintsenek, a kisebb kiterjedésű tüzek jellemzőek. Kedvezőtlen időjárási körülmények esetén azonban kialakulhatnak a 2007-es alföldi esethez hasonlóak, akkor mintegy 1100 hektáron tombolt az erdőtűz, amely korábban nem ismert kihívások elé állította a beavatkozókat.
 
További információkat találnak az erdőtüzek elleni védekezésről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján a www.katasztrofavedelem.hu oldal lakossági információk, katasztrófa-típusok menüpont alatt.
 
Budapest, 2011. május 28.


Vissza