Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Országos események szerdán
2011. június 16.
2011. június 15-én az országban összesen 162 helyre vonultak a tűzoltók. 36 eset téves jelzés, vagy vaklárma volt. A többi helyszínen nagyjából fele-fele arányban tüzet oltottak, illetve műszaki mentést végeztek a szakemberek.
A tegnapi napon két jelentősebb tűzeset volt, mindkettőben tűzvizsgálati eljárás indult.
-          Délelőtt a nyíregyházi tűzoltók vonultak egy háromszintes, 19 lakásos társasházhoz, amelynek a tetőszerkezete égett. A tűzoltás megkezdésével párhuzamosan kiürítették az épületet. A kiérkezést követően nem sokkal emelték a riasztási fokozatot annak érdekében, hogy mielőbb megakadályozzák a tűz terjedését, hiszen a szomszédos telkeken is lakóépületek állnak. A tűz oltását több tényező nehezítette: a tetőszerkezet szigetelése miatt a lángok gyorsan terjedtek, ráadásul az épület is nehezen megközelíthető volt. Délután 15 órára sikerült eloltani a tüzet és az esti órákra az épületet teljesen átvizsgálták. A társasházban 5 lakás lakhatatlanná vált, így 36 ember nem tudott otthonába visszatérni. A lakók ideiglenes elhelyezésüket nem kérték, rokonokhoz költöztek.
-          A délutáni órákban a Veszprém megyei Köveskálon egy családi ház nádteteje villámcsapás következtében kigyulladt. A tűz a padlástérben elhelyezkedő hat szobára is átterjedt. Több mint négy órás beavatkozás után sikerült eloltani a tüzet. 
 
Tegnap is találtak egy bombát Budapesten a XI. kerületben. A 250 kilogrammos szovjet gyártmányú légibomba földmunka közben került elő. A rendőrség a környéket 300 méter sugarú körben lezárta. 27 házból 40 embert kellett kitelepíteni. Elhelyezésükre a kerületi polgári védelmi kirendeltség-vezető a Gárdonyi Géza Általános Iskolában befogadó helyet alakított ki, melyet 10 fő vett igénybe. A tűzszerészek a bombatestből a gyújtószerkezetet kiszerelték, majd azt elszállították. A lezárást ezt követően feloldották és a lakók visszatérhettek otthonukba.
 
Az országban tegnap több megyében is tartottak gyakorlatot.
-          Zala megyében, Keszthelyen a tűzoltók egy műemléképület oltását, valamint az épületben tartózkodók kimenekítését gyakorolták.
-          Debrecenben a tűzoltók veszélyes anyag jelenlétében történő tűzoltási és életmentési feladatokat hajtottak végre.
-          Harkányban katasztrófa-felszámolási és nemzetközi együttműködési gyakorlat keretén belül a magyar és a horvát tűzoltók egy olyan vasúti balesetnél gyakorolták a kárfelszámolást és tűzoltást, amelynél veszélyes anyag került a szabadba.


Vissza