Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Felhívás az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest pályázatára
2011. június 24.
Az Európai Bizottság Humanitárius Segítség és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) projektet indít az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest (EVHAC) létrehozása érdekében.
A magyar EU-elnökségi program keretében 2011. június 17-én Budapesten megtartott konferencián Kristalina Georgieva biztos asszony hivatalosan indította útjára az első kísérleti projekteket. A konferencián meghatározták az EVHAC megalakításának fontosabb lépéseit. A konferenciát követően elkezdődött a humanitárius területen tevékenykedő önkéntesek kiválasztása, felkészítése és a humanitárius missziókban való alkalmazása.
 
Az egyéves program kiváló alkalmat nyújt azoknak az európai állampolgároknak, akik érdeklődnek a nemzetközi humanitárius segítségnyújtás iránt, szeretnének tapasztalatot szerezni az Európai Unió humanitárius műveleteiben, és vállalják a segítő munkát a sokszor kihívást jelentő, nehéz körülmények között.
 
A 2011. szeptember 19-én kezdődő program vezető partnerei a nagy-britanniai Gyermekmentő Szolgálat (Save the Children) és a francia Vöröskereszt. Az első projekt keretében a brit „Save the Children” szervezet pályázatot hirdetett meg humanitárius önkéntesek kiválasztása céljából.
 
A sikeres pályázat alapján 30 önkéntest választanak ki, akik a megfelelő képzések után egy év időtartam alatt kétszer 4-5 hónap bevetésben, vagy egyszeri 9-10 hónap időtartamú misszióban vesznek részt az ECHO által a fejlődő országokban folytatott humanitárius segítségnyújtási programokban.
 
A sikeres pályázók a programban az önkénteseket megillető havi alapjuttatást kapják, ami nem fedezi a teljes megélhetést. A missziókkal összefüggő képzési, biztosítási, utazási és szállás költséget a program fedezi. A pályázatok beadási határideje: 2011. július 3.
 
Az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtestről bővebb információ olvasható az Európai Unió Humanitárius Segítség és Polgári Védelem Főigazgatóság honlapján (http://ec.europa.eu/echo/policies/evhac_en.htm), ahol megtalálhatók a pályázati feltételek és a felhívás is.
 

Vissza