Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Magyar állampolgárt mentenek egy romániai barlangból
2011. július 01.
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat ma reggeli riasztását követően a BM OKF segítségét kérte, mert Romániában, a Bihar hegységben lévő Padis-barlangba egy magyar állampolgár beszorult.
A Központi Rendeltetésű Mentőszervezet (KRMSZ) az OKF hivatásos tisztje vezetésével 9 órakor útnak indult. A Garaguly István pv. százados által vezetett csapat hét hivatásos barlangi mentőből áll. Gyorsított határátlépésüket az ORFK segíti.
 
13:30
A sérült személy a barlang bejáratától 800 méter távolságban, 200 méteres mélységben van.
Az állapotáról rendelkezésre álló információk szerint a jobb válla ficamodott ki. A Bihar megyei SMURD Mentőszolgálat orvosa elsősegélyben részesítette, karját rögzítette és fájdalomcsillapítót is kapott a barlangban rekedt férfi. A mentésig igyekeznek melegen tartani. Két ember, egy barlangász és egy barlangász rohammentős folyamatosan mellette tartózkodik.
 
14:30
Kiérkezett a magyar mentőcsapat a helyszínre. Ekkor a sérültet már félig kijutatták, azaz 100 méteres mélységben volt.
 
16:55
A sérültet sikeresen a felszínre hozták. Saját lábán, de segítséggel jutott ki. A nagyváradi kórházba szállították kivizsgálásra. A magyar mentőcsapat tagjai lementek a felszerelésekért. Hazaindulások közel két óra múlva várható.


Vissza