Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Közlemény 16.30
2010. október 12.
Ivóvíz ellátás, vízminőség és levegő mérési eredmények
Ivóvíz ellátás, vízminőség
 
Az érintett területen fekvő 8 településről október 4-10. között az ÁNTSZ 68 ivóvízminta részletes vizsgálatát végezte el. A minták között 3 fúrt kútból származó 7 minta is szerepel.
 
A minták egyikében sem észlelhető eltérés a területen szokásos értékektől. A vizsgálati eredmények nem tértek el a szokásos vízminőségtől, megfelelő vízminőségre utaltak. Az eredmények alapján az ivóvízbázisokat sem a karszt, sem a felszíni eredetű vízkitermelés irányából nem károsította akut módon a katasztrófa.
 
A terület ivóvíz ellátása biztonságos.
 
 
Levegő mérési eredmények
 
Az ÁNTSZ és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Devecserben és Kolontáron közösen végzett levegőminőségi vizsgálatokat.
 
Az egyeztetett közös, szabványos mérési metodikák adatai alapján október 7-10. között, -mióta a szállópor a száradással arányosan fokozódó terhelést jelent- a mérések tanúsága szerint a szállópor koncentrációja nem haladja meg az egészségügyi határértéket.
 
Az elvégzett levegőminőségi vizsgálatok eredményei megerősítik, hogy az FFP2D porálarc az általánosan javasolt és biztonságos porvédő.
 
 
Az ÁNTSZ és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által végzett mérési eredményekkel szemben volt néhány, különböző civil szervezetek által, autodidakta módon végzett mérés, melyeket nem tekintünk valós vizsgálati eredményeknek.
 
 
Budapest, 2010. október 12.
 


Vissza