Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Magyar segítségnyújtás Ciprusnak
2011. július 15.
Július 14-én a Magyarországgal szoros kapcsolatban álló, az Európai Unió soros elnökségi tisztségét átvevő Lengyelországtól érkezett megkeresés Ciprusnak nyújtandó nemzetközi segítségről. A lehetséges felajánlások közül Magyarország szakértő küldése mellett döntött, hogy a helyszínen segítse az energiaellátás helyreállítását. A katasztrófavédelem kezdeményezésére négy fő energetikai szakértő került felajánlásra, melyből egy főt választottak ki a ciprusi döntéshozók a tízfős, az EU Veszélyhelyzeti Központja által összeállított csapatba.
Cipruson tizenketten (köztük tűzoltók és katonák) vesztették életüket a július 11-i, helyi idő szerint reggel hatkor bekövetkezett hatalmas robbanásban és tűzben, amely a Limasszol közelében lévő haditengerészeti bázison pusztított. A detonáció és a lángok működésképtelenné tették a közeli Vassilikos erőművet, amely a szigetország elektromosáram-termelésének hatvan százalékát adja. Az erőmű leállása miatt Ciprus déli részén jelentős áramkimaradás következett be, ami kihat Lárnaka és Páfosz nemzetközi repülőterének az üzemeltetésére, de a fővárosban, Nicosiában is voltak ellátási problémák. Az áramkimaradások fennakadásokat okoztak a vízellátásban és a telekommunikációban is.
 
Az egyetlen magyar résztvevőta Magyar Villamos Művek főmérnöke,aki erőművi berendezések üzemeltetésének, tervezésének, veszélyhelyzet-elhárításának szakértője. Feladata az erőműben keletkezett műszaki, gazdasági károk felmérése lesz, illetve javaslatot tesz az üzemzavar elhárításának módszereire. A szakértő július 16-án, szombaton 0655 -kor indul Brüsszelbe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, majd ezt követően utazik tovább Ciprusra. Az indulás előtt riport készítésére is van lehetőség.
 
2011-ben a mostani már a második olyan európai uniós nemzetközi segítségnyújtás, ahol magyar szakértő is dolgozik a csapatban. Márciusban a Japán földrengés után a szigetországba küldött uniós csoport helyettes vezetője a BM OKF osztályvezetője volt.


Vissza