Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A halastavat tisztítják Devecseren
2011. július 20.
A lerakókba tegnap az érintett települések külterületeiről 4634 köbméternyi szennyezett anyagot és 168 köbméternyi bontási törmeléket szállítottak be. Devecseren a 270 sérült házak 93 százalékát, összesen 251-et lebontottak, 248 törmelékét már depóba is szállították.
A térségben a tegnapi nap folyamán 432 szakember dolgozott 214 munkagéppel. Az érintett területen a közúti közlekedés zavartalan volt, tizenhárom helyen ideiglenes sebességkorlátozás van érvényben.
 
Az ÁNTSZ laboratóriuma és a vízszolgáltató adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható a teljes területen. A szálló por napi átlagkoncentrációja a szakaszos pormintavétel eredményei alapján Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen az egészségügyi határértéket nem haladta meg.
 
A Torna-patak vizének átlagos pH-értéke tegnap 8,21 volt. A patak vizének pH-értékét egy automata – AVITAR – mérőkonténer óránként méri.
 
A devecseri lakóparkban és Somlóvásárhelyen befejeződött az új otthonok építése. A devecserilakóparkban folytatták a járdák, térkövek, útátereszek telepítését, hátsó kerteket elválasztó kerítések építését és a dísznövények telepítését.Az ütemtervnek megfelelően tegnap újabb tizenegy ingatlant vehettek birtokba tulajdonosaik. A Somlóvásárhelyen épített háznál a külső gépészeti szerelési munkák zajlottak, valamint a kerítés színezését, lábazat feletti színezését, az ablakpárkányok bádogozását, illetve külső földmunkákat végeztek.
 
A külterületek mentesítése nagy erőkkel zajlik. Eddig összesen 818 147 köbméternyi szennyezett anyagot szállítottak el ezekről, 128 525 köbméter pedig bontási törmelékből keletkezett. Devecseren a malom területén folytatták a nagycsarnok mentesítését, a silókból hordják ki a még ott lévő iszapot. Tegnap a Devecser külterületén lévő halastó vízét szivattyúzták átés a tó oldalrézsűjét tisztítják. Kolontáron tovább folytatódottakonyhakertek visszatöltése. A Torna-patak és Marcal folyó mentesítése is folyamatos. Jelenleg a Torna-patak bal partját kotorják.
 
Július 19-én a térségben tartott sajtótájékoztatót a Vidékfejlesztési Minisztérium, melynek a témája a külterületi mentesítés helyzete volt.


Vissza