Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás és újjáépítési helyzetéről 2011. július 21.– 2011. július 29.
2011. július 30.
Július 21-29. között összesen 4904 m3 bontási törmeléket szállítottak be a X-es kazetta nyugati oldalán kijelölt lerakóhelyre. A szennyezett anyag lerakókba szállítását a napok óta tartó esős időjárás miatt július 20-án a reggeli óráktól leállították, így a szennyezett anyagot szállító cég további intézkedésig beszüntette a szállítást.
Az elmúlt héten a vörösiszap-szennyezés által érintett területen a közúti közlekedés zavartalan volt, tizenhárom helyen ideiglenes sebességkorlátozás van jelenleg is érvényben. A helyreállításban, újjáépítésben az elmúlt héten naponta átlagosan kétszáz fő, mintegy száz eszközzel vett részt.
 
A héten a szállópor napi átlagkoncentrációja a szakaszos porminta vétel eredményei alapján Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen az egészségügyi határértéket nem haladta meg. A Torna patak vizének heti átlagos pH értéke 8,16 – 8,22 között mozgott. A Vidékfejlesztési Minisztérium és az ÁNTSZ szakemberei folytatták a vörösiszap-szennyezés által érintett területek vízminőség ellenőrzését, melynek eredményei szerint minden vizsgálati paraméter megfelelő, az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható.
 
Július 21-28. között az Újjáépítési Katasztrófavédelmi Törzs 9 készpénzes támogatási és egy vállalkozói kárenyhítési, az önkormányzati újjáépítési csoport pedig 13 pénzbeli, 41 természetbeni szerződést kötött meg. Öt károsult az állami bútorvisszapótlásra pedig egyedi kérelmet nyújtott be.
 
Devecserben a bontási készenlét 94%-os, a 270 ingatlanból 256-ot már lebontottak. A vállalkozói ingatlanokból pedig elbontották a posta épületét is.
 
A héten - július 29-én - befejeződött a devecseri lakóparkban épült lakóingatlanok birtokba adása. A hét folyamán még a járdák, térkövek, útátereszek telepítését, a hátsó kerteket elválasztó kerítések építését és a dísznövények telepítését végezték.

Somlóvásárhelyen befejezték a tereprendezést, a takarítást és július 28-án a tulajdonos birtokba vehette otthonát.

 
Kolontáron folytatódott a Torna-patak medrének akadályozó növényzet irtása, a meder kotrása, a szennyezett anyag helyi deponálása, valamint a károsodott konyhakertek töltőfölddel történő visszatöltése.
 
A külterületek mentesítése az időjárás függvényében különböző kapacitásokkal zajlik. Devecser külterületén a halastó vizének átszivattyúzása befejeződött és megkezdődött a meder teljes kotrása. A kitermelt vörösiszapot ideiglenes deponálóba helyezik el szikkasztásra. A malom területén a nagycsarnok mentesítését folytatták, a silókból hordják ki a még ott lévő iszapot. A Torna-patak és a Marcal folyó mentesítése a folyamatos intenzív esőzés és a munkaterület teljes felázása miatt szünetel. A Csigere-patak jobb partját és Csigere-Torna-patak deltáját kotorják és a szennyezett anyagot az oldal rézsűre deponálják.
 
Budapest, 2011. július 30.


Vissza