Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás és újjáépítési helyzetéről 2011. július 30.– 2011. augusztus 5.
2011. augusztus 06.
Július 30. és augusztus 5. között összesen 5180 köbméter bontási törmeléket és 9492 köbméter szennyezett anyagot szállítottak be a kijelölt lerakóhelyre. A szennyezett anyag lerakókba szállítását az esős időjárás miatt több alkalommal leállították.
Az elmúlt héten a vörösiszap-szennyezés által érintett területen a közúti közlekedés zavartalan volt. A helyreállításban, újjáépítésben az elmúlt héten naponta átlagosan kétszáz fő, mintegy százötven eszközzel vett részt.
 
A héten a szállópor napi átlagkoncentrációja a szakaszos porminta vétel eredményei alapján Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen az egészségügyi határértéket nem haladta meg. A Torna patak vizének heti átlagos pH értéke 8,07 – 8,18 között mozgott. A Vidékfejlesztési Minisztérium és az ÁNTSZ szakemberei folytatták a vörösiszap-szennyezés által érintett területek vízminőség ellenőrzését, melynek eredményei szerint minden vizsgálati paraméter megfelelő, az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható.
 
Július 30. és augusztus 5. között az Újjáépítési Katasztrófavédelmi Törzs 11készpénzes támogatási és egy vállalkozói kárenyhítési, valamint egy használt ingatlan vásárlási, az önkormányzati újjáépítési csoport pedig kettő pénzbeli, három természetbeni szerződést kötött meg.
 
Devecserben a bontási készenlét 97%-os, a 270 ingatlanból 263-at már lebontottak. A hét folyamán a térkövek lerakását, tereprendezést és a dísznövények telepítését végezték.
 
A külterületek mentesítése az időjárás függvényében különböző kapacitásokkal zajlik. Devecser külterületén folytatódott a halastó mederének teljes kotrása. A hétenfolytatódott a Torna-patak és a Marcal folyó medrének kotrása, a szennyezett anyag helyi deponálása. A Csigere-patak átereszeinek építése és az akadályozó növényzet kaszálása zajlott.
 
Devecserben a vörösiszap katasztrófa által sújtott terület rehabilitációja keretében Emlékpark épül. A kivitelezési és engedélyezési tervek (látványtavak, közlekedés, kertépítészet, villamos energia ellátás, köz- és térvilágítás) elkészültek, a szükséges hatósági engedélyek kiadása zajlik.
 
A leendő kivitelezőkkel az egyeztetések megkezdődtek, részükre a főtervező augusztus 5-én mutatta be a teljes kivitelezési tervet Devecserben. Várhatóan a jövő héten átadják a munkaterületet és megkezdődhetnek az elsődleges tereprendezési munkálatok.
 
Az emlékpark közel nyolc hektáron fog elterülni, melyből több mint egy hektárt tesz ki a vízfelület. A park területén három látványtó, pihenő övezetek, sétányok, kis színpad és egy képzőművészeti alkotás kap helyet. A tavak vízellátását a Torna patak és Malom árok vízgyűjtő biztosítja. Az emlékpark területén elbontott ingatlanok udvarában, kertjében, illetve az utcákon állt, az iszap pusztítását túlélt fák részét fogják képezni a park kertészeti létesítményeinek.


Vissza