Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Javult a tűzvédelem helyzete a szórakozóhelyek ellenőrzésével
2011. augusztus 12.
A tűzoltóságok 2011. január 1. és május 15. között országosan 1691 tűzvédelmi ellenőrzést hajtottak végre a zenés szórakozóhelyeken. Az átfogó tűzvédelmi ellenőrzéseket számos esetben utóellenőrzések követték.
A zenés, táncos rendezvények biztonságosabbá tétele érdekében, illetve a végrehajtandó feladatokról szóló 1032/2011. (II. 28. ) kormányhatározatban meghatározottak értelmében a Kormány elrendelte a zenés szórakozóhelyek fokozott hatósági ellenőrzését, amely a megyei kormányhivatalok közreműködésével 2011. január 1. és május 15. között lezajlott.
 
Május 15-ig a tűzoltókországszerte 1691 tűzvédelmi ellenőrzést hajtottak végre a zenés szórakozóhelyeken. Azoknak a vendéglátó üzleteknek az ellenőrzését, amelyek a vizsgálat idején még nem nyitottak ki szezonális vagy gazdasági okok miatt, a tűzoltóságok későbbi időpontra halasztották, így július 31-ig összesen 1932 alkalommal tartottak tűzvédelmi ellenőrzést a szórakozóhelyeken.
 
A tapasztalt hiányosságok miatt több mint az esetek 60 százalékában kellett intézkedni a tűzoltóknak. 567 esetben adtak ki hatósági felhívást, 296 esetben hatósági kötelezéssel éltek, 100 esetben tűzvédelmi bírságot, 126 esetben helyszíni bírságot szabtak ki. Továbbá 85 esetben szabálysértési feljelentést kezdeményeztek a szabálysértési hatóság - jegyző - felé.
A kiürítési feltételek elégtelensége, illetve a tűzvédelmi előírások hiánya miatt 25 szórakozóhelyet bezárattak.
 
A leggyakoribb szabálytalanságok között továbbra is – a május 15-ig lezajlott ellenőrzési sorozat tapasztalataihoz hasonlóan - megtalálható a kiürítési feltételek jogszabályban előírt biztosításának hiánya. A vészkijáratként figyelembe vett ajtókat vagy lezárták, vagy eltorlaszolták. A kiürítési útvonalakon a hő- és füstelvezetés hiányzott, vagy éghető burkolatot helyeztek el. Ezeken túl a kötelező, időszakos tűzvédelmi felülvizsgálatokat és a tűzvédelmi oktatásokat számos esetben nem végezték el.
 
A bezáratások száma május 15. és július 31. közötti időszakban csökkent, ami jelzi, hogy az ellenőrzés-sorozat pozitív hatással volt a tűzvédelem helyzetére. Az üzemeltetők egyre inkább jogkövető magatartást tanúsítanak és törekednek a rendezvények biztonságos lebonyolítására.


Vissza