Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Megjelent az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
2011. szeptember 09.
Megjelent a Magyar Közlöny - 2011. évi 103. számában - az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ). A szabályzatot a 28/2011. (IX.6.) BM rendelet tartalmazza, mely a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.
A tűzvédelmet érintő európai szabványok hazai átvétele, az elmúlt években bekövetkezett műszaki fejlődés, valamint a korábbi - 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelettel közzétett - Országos Tűzvédelmi Szabályzat megjelenése óta eltelt idő alatt sok szakmai és formai kérdés vetődött fel. Az alkalmazás során mind tervezői, mind hatósági oldalról szükségessé vált a korábbi tűzvédelmi szabályozások felülvizsgálata.
 
A jogszabályalkotás során alapvető célkitűzés volt - a tűzvédelmi érdekek érvényesítése mellett- a műszaki követelményrendszer általános használhatóságának, rugalmasságának javítása. Az új OTSZ a biztonság megtartása mellett nagyobb teret enged a tervezői szabadságnak, s beépíti a korábbi szabályozás során felmerült valamennyi szakmai tapasztalatot. Megjelenésével a tűzvédelmi műszaki előírások összhangba kerültek a konszenzuson alapuló, megfelelő biztonsági szintet garantáló szabványokban foglalt előírásokkal, ezzel feloldva az eltérő szabályozásból adódó összeférhetetlenséget.
 
A régi és az új szabályzás közötti különbségek ismertetése, az egységes értelmezés érdekében a BM OKF az ország tűzmegelőzési területén dolgozók részére továbbképzés - sorozatot tart, majd ezt követően a tűzmegelőzési területen tevékenykedő szakemberek számára konferenciákat szervez. A konferenciasorozat első állomása a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetséggel közös szervezésű, 2011. szeptember 15-16-án, a Hotel Silvanus Visegrádban - tartandó Országos Tűzvédelmi Konferencia.
 
A főigazgatóság az új jogszabály hatályba lépése előtt, 2011. szeptember 26-29. között regionális továbbképzéseket is szervez a szakterületen dolgozó kollégák részére. A továbbképzést megelőzően lehetőség van rá, hogy a megyei igazgatóságok, tűzoltóságok a jogszabállyal kapcsolatban felmerült kérdéseiket, észrevételeiket szeptember közepéig eljuttassák a főigazgatóság részére, ezzel is segítve a továbbképzések eredményességét.
 
Budapest, 2011. szeptember 9.
 


Vissza