Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás és újjáépítési helyzetéről 2011. szeptember 5– 2011. szeptember 9.
2011. szeptember 10.
Szeptember 5. és szeptember 9. között összesen 3920 köbméter törmeléket és 17 374 köbméter szennyezett anyagot szállítottak be a kijelölt lerakóhelyre. Összesen a külterületekről eddig 917 113 köbméter szennyezett anyagot és 156 383 köbméter bontási törmeléket hordtak be.
Az elmúlt héten a vörösiszap-szennyezés által érintett területen a közúti közlekedés zavartalan volt. A helyreállításban, újjáépítésben az elmúlt héten naponta átlagosan kétszáz ember dolgozott mintegy százhatvan eszközzel.
 
A héten a szálló por napi átlagkoncentrációja a szakaszos porminta-vétel eredményei alapján Kolontáron, Devecseren az egészségügyi határértéket nem haladta meg. A Torna-patak vizének heti átlagos pH értéke 8,18 – 8,27 között mozgott. A Vidékfejlesztési Minisztérium és az ÁNTSZ szakemberei folytatták a vörösiszap-szennyezés által érintett területek vízminőségének ellenőrzését, amelynek eredményei szerint minden vizsgálati paraméter megfelelő, az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható.
 
Szeptember 5. és 9. között az Újjáépítési Katasztrófavédelmi Törzs két vállalkozói kárenyhítésről, két helyreállítási támogatásról és egy készpénzes támogatásról szóló szerződést kötött meg.
 
A vállalkozói ingatlanok 71 százalékát, a 14 bontandó ingatlanból 10-et lebontottak. A hét folyamán tereprendezési munkálatok zajlottak Kolontár belterületén. A devecseri Kastélyparkban humuszolást végeztek, Kolontáron pedig folytatták a termőtalaj terítését. A munkálatok 80 százalékával végeztek.

 

A külterületek mentesítése tovább folytatódott a hét során. Devecser külterületén befejezték a halastó medrének kotrását. A deponált szennyezett anyag elszállítása és a kotrási anyag sűrítésezajlott. Itt a munkák 85 százalékával végeztek.
 
A héten folytatódott Devecserben a vörösiszap-katasztrófa által sújtott terület rehabilitációja keretében épülő közpark kivitelezése. A látványtavak medrének kialakítása, valamint az érintett útszakaszok helyreállítása zajlott nagy erőkkel. A tavaknál zajló feladatok hetven, nyolcvannyolc százalékával végeztek, a harmadik tónál rövidesen mindennel elkészülnek. A használaton kívüli légvezetékek bontása és az új földkábelek lefektetése is folyamatosan zajlik. A park területén épülő emlékház felújítása a volt posta épület átalakításával egy időben történik.
 
A héten az ÚKT számos egyeztetésen és szemlén vett részt. Hétfőn a Marcal folyó Vas megyei szakaszán tartott sajtónyilvános terepszemlén volt jelen. Kedden a Mol Nyrt. képviselőivel egyeztetett a devecseri MOL benzinkút mentesítéséről. Szerdán a Kastélypark helyreállításáról tartott kooperációs értekezletet, amelyen Szabó Csaba miniszteri biztos is részt vett. A közpark kivitelezéséről is egyeztetést tartott a kivitelezésben részt vevő szervek illetékeseivel. Az ORFK, a BRFK és a MRFK szakemberei továbbképzés keretében a ellátogattak a devecseri lakóparkba, ahol az ÚKT parancsnoka tartott nekik tájékoztatót.


Vissza