Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Újraindul a vasúti közlekedés a vörösiszap áradástól megsérült szakaszon
2010. november 04.
Megteremtődtek a biztonságos közlekedés feltételei Kolontár-Devecser térségben, ezért a Budapest–Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon november 5-én, 0 óra 00 perctől ismét a megszokott menetrend szerint közlekedhetnek a vonatok.
Az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának október 4-i gátszakadása miatt egy hónapon keresztül szünetelt a vonatközlekedés. Október 20-ig befejeződtek ugyan a súlyosan megrongálódott vasúti pálya helyreállítási munkálatai, de a teljes körű biztonság garantálásáig, vagyis a vasútvonalat védő gát megépítéséig a vonatközlekedést nem indították újra.
 
A vasúti pálya 1500 méteres szakaszon ment tönkre, a biztosítóberendezések és a felsővezeték-tartó oszlopokkal együtt.
 
A katasztrófavédelem és MÁV szakemberei szoros együttműködésben dolgoztak a megsérült pálya helyreállításán. A sérült pálya vörösiszappal szennyezett részét nagynyomású mosással a vágányon járó gépekről tisztították meg, a sínszálakon és a betonaljakon pedig ecettel, illetve gipsszel semlegesítették a szennyeződést. A szakemberek a zúzott kövek bontását nagyteljesítményű gépekkel végezték, azonban több helyen csak kézi erővel lehetett a szennyeződést eltávolítani a sínekről. A katasztrófa során a MÁV Csoportnak közel 500 millió forint kára keletkezett.
 
Budapest, 2010. november 4.


Vissza