Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Tűzoltóink metróégetési gyakorlaton vesznek részt Svédországban
2011. szeptember 15.
Szeptember 13. és 15. között a BM Országos Katasztrófavédelmi Főgazgatóság és Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság öt szakértője egy svédországi metróégetési gyakorlaton vesz részt a stockholmi tűzoltóság meghívására.

A gyakorlat fontosságát igazolja, hogy az utóbbi időben a város metróvonalainak több szakaszán is kisebb tüzek és füstöléses esetek fordultak elő. A metró megépítése óta történt legnagyobb tűzeset idén április 19-én történt az észak-déli metróvonal egyik szakaszán, ahol szerencsére személyi sérülés nem történt.
 
A gyakorlatra a használaton kívüli Brunsberg alagútban kerül sor, amely a nyugat-svédországi Kil és Arvika városa között húzódik 275 méter hosszan. A svéd katasztrófavédelmi szervek ezt az alagutat kifejezetten gyakorlatozás céljából tarják fenn.

A metróégetési gyakorlat rendkívül ritka és költséges, így a most zajló gyakorlat megszervezésére egy 14 millió svéd koronás költségvetésű, három éves infrastruktúra-védelmi projekt keretében kerül sor, amely több svéd kutatóintézmény, egyetem, a stockholmi tűzoltóság és a metró üzemeltetőinek együttműködése révén jött létre. A projekt a tömegközlekedés által igénybe vett alagutak és a metróhálózat biztonságát hivatott javítani.

 
A brunsbergi gyakorlaton a szakemberek külön tanulmányozzák a tűz és a veszélyes anyagok által okozott robbanások hatásait, illetve azt, hogy az ilyen robbanások alkalmával hogyan lehet a leghatékonyabban levezetni a mentést, az evakuációt, hogyan lehet megfékezni a füstöt. Ahhoz, hogy a teljes körű metróégetés eredményei a továbbiakban is felhasználhatóak legyenek, többszintű adatrögzítés zajlik. Több pozícióban mérik a kiszökő gáz hőmérsékletét, a hő leadásának mértékét és sugarát, rögzítik a kocsikban és az alagútban felhalmozódott füst koncentrációját a robbanástól számított különböző időzónákban. A szervezők a tesztet több helyzetből filmezik, hagyományos illetve infravörös kamerákkal is. Mindeközben a szakemberek mentési taktikáját és a hőtűrésüket is tesztelik.

A svéd partner meghívása egy 2004-ben Budapesten megrendezett „Svédületes” elnevezésű, infrastruktúra-javítási projekt óta folyamatos, e projekt szakmai eredményeit az M2 felújításánál is hasznosították.

A szeptemberi metróégetési gyakorlat során nyert adatokat matematikailag modellezik, a kapott eredmények rendkívül hasznosak lesznek az újabb alagutak tervezésénél, valamint a mentési akcióknál is. A metró alagútjaiban keletkezett tüzek oltása igen nagy kihívást és speciális felkészülést igényel a szakemberektől, hiszen három, egyenként is jelentős probléma egyidejű kezelését kell megoldani.A sok utas, a viszonylag kis helyen végzendő tűzoltás, illetve a hő és füstelvezetés bonyolultsága speciális szakmai tudást és esetenként a mindennapi használattól eltérő tűzoltói eszközök alkalmazását követeli meg.

A magyar szakemberek a svédországi tapasztalatokat tűzvédelmi szempontból tartják fontosnak, annak eredményeit a budapesti metró biztonságos működéséért végzett hatósági – tűzvizsgálati és tűzmegelőzési és mentő – tevékenységük során kívánják felhasználni. A szakemberek kint tartózkodásának költségeit az Európai Unió „Exchange of experts” programja fedezi.


Vissza