Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Sikeres kutató-mentő munka a lengyel katasztrófavédelmi gyakorlaton
2011. szeptember 15.
Negyedik napjához érkezett a lengyel EU Carpathex nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat, amelyen a magyar kutató-mentő csapat kiváló eredményekkel dolgozik. A terepen több mint húsz magyar szakember és a legkiválóbb nemzetközi minősítéssel rendelkező keresőkutyák bizonyították eddig tudásukat.
Az EU soros elnökségét ellátó Lengyelország 2011. szeptember 12. és 16. között a lengyel Podkarpackie (Nowa Dęba) régióban tartja „EU CARPATHEX 2011” nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlatát, amelyen egy 23 fős, magyar katasztrófavédelmi szakemberekből álló csapat is részt vesz.
 
Szerdán reggel, a szimulációs terepgyakorlat keretében a magyar mentőcsapatot egy Tarnobrzeg településen lévő, ipari negyedben található romterületre riasztották, ahol egy feltételezett gázrobbanás következtében megrongálódott egy 100 méter hosszú, 3-4 emeletes épületcsarnok. A robbanás következtében húszan rekedtek a romok alatt. A magyar mentőcsapat mind a négy alegysége komplex kutató-mentő feladatot végzett két szektorban is: a riasztás pillanatától számított nem egészen öt óra alatt két „sérültet” és egy „halottat” talált meg és emelt ki a romok alól.
 
A Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport először gázkoncentrációt mért a levegőben esetlegesen jelenlévő veszélyes anyag beazonosítása érdekében, majd miután a kapott adatok nem jeleztek veszélyes anyagokat, a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálatvizsgálta át a területet. Roger és Aqua, a legkiválóbb nemzetközi bevethetőségi vizsgákkal, minősítésekkel rendelkező keresőkutyák a romterületet kutatták, a romok alatt rekedt áldozatokat a kutató-mentő alegység födémek és áthidaló gerendák áttörésével emelte ki. Később a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetségének gyakorló állománya is bekapcsolódott a munkálatokba, majd a Paksi Atomerőmű Létesítményi Tűzoltóság állománya műszakimentő-eszközökkel segítette és egészítette ki a kutató-mentő tevékenységet. Az első „sérültet” a riasztástól számított három és fél órán belül már át is adták a lengyel mentőszolgálatnak.
 
A gyakorlat tervezői, valamint az értékelők több alkalommal is meglátogatták a kárhelyszínt, elismerően nyilatkoztak a speciális szaktudással rendelkező magyar csapat munkájáról.
 
A több helyszínen zajló, főként vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetettségre alapozott terepgyakorlat a mai napon újabb feladatokkal folytatódik, majd a csapat pénteken érkezik vissza Magyarországra.
 
A nemzetközi gyakorlatról, annak zajló eseményeiről folyamatos információkkal, videókkal és fotókkal szolgál a www.katasztrofavedelem.hu weboldal.


Vissza