Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Hazatértek a magyar tűzoltók a svéd metrókocsi-égetési gyakorlatról
2011. szeptember 16.
A négynapos szakmai út számos tapasztalatot hozott a tűzmegelőzés, a tűzoltás, a tűzvizsgálat témakörében. A megismert kutatási eredmények, illetve a beavatkozások során szerzett ismeretek hozzájárulnak a magyar polgárok biztonságának növeléséhez.
Szeptember 13-14. között „METRO PROJEKT Seminarium” címmel a svédországi Arvikában a metró alagutak és szerelvények biztonságával kapcsolatos szeminárium és gyakorlat zajlott, amelyen 18 ország 160 szakembere között a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság öt szakértője is jelen volt.
 
A metrógyakorlatra egy 270 méter hosszú, 6 méter széles, 7 méter belmagasságú, használaton kívüli alagútban került sor az Arvikához közel található Brunsbergnél. A résztvevők kivetítőkön követhették nyomon az alagútban történteket: a forgatókönyv szerint éghető folyadék gyulladt meg egy metrószerelvény utasterében. A szervezők a tesztet több helyzetből filmezték, hagyományos, illetve infravörös kamerákkal is. Mindeközben a szakemberek mentési taktikáját és hőtűrését is vizsgálták. A gyújtás után látottak szakmailag nagyon sok információval szolgáltak a tűz fejlődésére, terjedésére vonatkozóan, az alagutakban keletkezett tüzek füst- és hőterjedéséről.
 
A gyakorlat és a szakmai előadások mellett a tűzoltási szakemberek esettanulmányokat, beavatkozási taktikákat, tanulságokat osztottak és tárgyaltak meg egymással a szemináriumon, amelyek során részletesen megtárgyaltak egy közelmúltban bekövetkezett norvég és egy svájci közúti, valamint egy Svájc és Olaszország közötti vasúti alagútban történt tűzesetet. A fórumon szót ejtettek többek közt alagutak, metróállomások és szerelvények kiürítési lehetőségeiről, az alagutakban közlekedő járművek elleni terrortámadások kezeléséről, az alagutaknak kritikus infrastruktúra elemként képviselt kiemelt szerepéről.
 
Az eszmecsere során a szervezők nevében Haukur Ingason svéd professzor kiemelte hazánk szerepét a kutatás megindításában, abban, hogy az alagutak tűzoltási és a mentési lehetőségeivel kapcsolatos probléma kutatási és modellezési témaként felvetődött.
 
Az utolsó nap zárásaként a stockholmi tűzoltóságon az FTP képviselői nagy érdeklődéssel kísért előadást tartottak a 2011. április 19-i budapesti metrótűz beavatkozásának tapasztalatairól, a tűzvizsgálat eredményeiről.
 
Kijelenthető, hogy a tűzbiztonság eredményesen fejleszthető a nemzetközi együttműködések révén, a tapasztalatok cseréjével, a mostanihoz hasonló gyakorlatok az utazás biztonságát szolgálják.
 
A gyakorlat „főpróbáján” készített film a http://www.youtube.com/user/METROprojectSE címen tekinthető meg.


Vissza