Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás és újjáépítési helyzetéről 2011. szeptember 12– 2011. szeptember 16.
2011. szeptember 17.
Szeptember 12. és szeptember 16. között összesen 1740 köbméter törmeléket és 18634 köbméter szennyezett anyagot szállítottak be a kijelölt lerakóhelyre. A külterületekről eddig összesen 935747 köbméter szennyezett anyagot és 158123 köbméter bontási törmeléket hordtak be.
Az elmúlt héten a vörösiszap-szennyezés által érintett területen a közúti közlekedés zavartalan volt. A helyreállításban, újjáépítésben az elmúlt héten naponta átlagosan kétszázhatvan ember dolgozott mintegy százkilencven eszközzel.
 
A héten a szálló por napi átlagkoncentrációja a szakaszos porminta-vétel eredményei alapján Kolontáron, Devecseren az egészségügyi határértéket nem haladta meg. A Torna-patak vizének heti átlagos pH értéke 8,23 – 8,3 között mozgott. A Vidékfejlesztési Minisztérium és az ÁNTSZ szakemberei folytatták a vörösiszap-szennyezés által érintett területek vízminőségének ellenőrzését, amelynek eredményei szerint minden vizsgálati paraméter megfelelő, az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható.
 
Szeptember 12. és 16. között az Újjáépítési Katasztrófavédelmi Törzs három vállalkozói kárenyhítésről és három helyreállítási támogatásról szóló szerződést kötött meg.Az Önkormányzati Kárrendezési és Újjáépítési Csoport négy pénzbeli támogatásról szóló szerződést kötött.
 
A vállalkozói ingatlanok 71 százalékát, a 14 bontandó ingatlanból 10-et lebontottak és azok törmelékeit el is szállították. A devecseri Kastélyparkban a termőtalaj rakodását és terítését végezték, a munkálatok 90 százalékával elkészültek.

 

A külterületek mentesítése tovább folytatódott a hét során. A Torna-patak medrének kotrási munkálatai 80 százalékban elkészültek. A Marcalon a kisvízi meder kotrását, valamint a kitermelt szennyezett anyag elszállítását végezték.
 
A héten folytatódott Devecserben a vörösiszap-katasztrófa által sújtott terület rehabilitációja keretében épülő közpark kivitelezése. A látványtavak kialakítása, valamint az érintett útszakaszok helyreállítása zajlott nagy erőkkel. Mind a három tónál elkészültek a föld kitermelésével, a tavak körül tereprendezési és humusz-terítési munkálatokat végeztek.
 
 
Budapest, 2011. szeptember 17.


Vissza