Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás és újjáépítési helyzetéről 2011. szeptember 19– 2011. szeptember 23.
2011. szeptember 24.
Szeptember 19. és szeptember 23. között összesen 1340 köbméter törmeléket és 16 296 köbméter szennyezett anyagot szállítottak be a kijelölt lerakóhelyre. A külterületekről eddig összesen 952 043 köbméter szennyezett anyagot és 159 463 köbméter bontási törmeléket hordtak be.
Az elmúlt héten a vörösiszap-szennyezés által érintett területen a közúti közlekedés zavartalan volt. A helyreállításban, újjáépítésben az elmúlt héten naponta átlagosan kétszázhetven ember dolgozott mintegy száznyolcvan eszközzel.
 
A héten a szálló por napi átlagkoncentrációja a szakaszos porminta-vétel eredményei alapján Kolontáron, Devecseren az egészségügyi határértéket nem haladta meg. A Torna-patak vizének heti átlagos pH értéke 8,1 – 8,29 között mozgott. A Vidékfejlesztési Minisztérium és az ÁNTSZ szakemberei folytatták a vörösiszap-szennyezés által érintett területek vízminőségének ellenőrzését, amelynek eredményei szerint minden vizsgálati paraméter megfelelő, az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható.
 
Szeptember 19. és 23. között az Újjáépítési Katasztrófavédelmi Törzs vállalkozói kárenyhítésről és helyreállítási támogatásról szóló szerződést nem kötött meg.Az Önkormányzati Kárrendezési és Újjáépítési Csoport egy pénzbeli támogatásról szóló szerződést kötött.
 
A vállalkozói ingatlanok 78 százalékát, a 14 bontandó ingatlanból 11-et lebontottak és azok törmelékeit el is szállították. A devecseri Kastélyparkban a termőtalaj rakodását és terítését végezték, a munkálatok 93 százalékával elkészültek. Somlóvásárhelyen és Tüskeváron nagy erőkkel zajlik a kiskertek föld visszatöltése. Ezek a munkálatok Somlóvásárhelyen közel 90 százalékban, Tüskeváron 20 százalékban készültek el.

 

A külterületek mentesítése tovább folytatódott a hét során. A Torna-patak medrének kotrási munkálatai már több mint 90 százalékban elkészültek. A Marcalon a kisvízi meder kotrását, valamint a kitermelt szennyezett anyag elszállítását végezték.
 
A héten folytatódott Devecserben a vörösiszap-katasztrófa által sújtott terület rehabilitációja keretében épülő közpark kivitelezése. A látványtavak elkészültek, jelenleg tavak körüli tereprendezést és a humusz terítését végzik nagy erőkkel az érintett útszakaszok helyreállításával együtt. Kolontáron pedig már az emlékhelyhez vezető út térkövezését végezték.


Vissza