Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Elkezdődnek az új Országos Tűzvédelmi Szabályzattal kapcsolatos regionális képzések
2011. szeptember 28.
A Magyar Közlöny 2011. évi 103. számában megjelent az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ). A szabályzatot a 28/2011. (IX.6.) BM rendelet tartalmazza, amely a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.
A BM OKF az új jogszabály hatályba lépése előtt, szeptember 26-29. között regionális továbbképzéseket szervez a szakterületen dolgozó kollégák számára. A továbbképzés előtt a megyei igazgatóságok és a tűzoltóságok a jogszabállyal kapcsolatban felmerült kérdéseiket, észrevételeiket szeptember közepéig eljuttatták a főigazgatósághoz, ezzel is segítve a továbbképzések eredményességét, azok gyakorlatiassá tételét.
 
Az új szabályozásnak köszönhetően a tűzvédelmi műszaki előírások ma már összhangban vannak a konszenzuson alapuló, megfelelő biztonsági szintet garantáló szabványokban foglalt előírásokkal, és megszűnt az eltérő szabályozásból adódó összeférhetetlenség.
 
Az egységes értelmezés érdekében még a jogszabály hatálybalépése előtt szükség van szervezett továbbképzésekre, ezeken ugyanis bemutathatóak a régi és az új szabályozás közötti különbségek. Az ország tűzmegelőzési területén dolgozók számára indított szakmai képzéssorozat közel 400 embert érint. A továbbképzések országrészenként, négy időpontban zajlanak. Az elhangozottakat összegző szakmai tájékoztató a BM OKF honlapján mindenki számára hozzáférhető lesz.
 
A továbbképzés célja az, hogy az alapelvekkel kapcsolatos kérdésekre mindenki választ kapjon, az értelmezési problémák megszűnjenek, és így a régi és új szabályozás közötti átmenet gördülékeny lesz.
 
Az év hátralévő részében a tűzmegelőzési területen tevékenykedő szakemberek számára több konferenciát tervezünk megtartani, annál is inkább, hiszen az új szabályozás nemcsak használhatóbb és rugalmasabb, hanem nagyobb teret enged a tervezői szabadságnak is.


Vissza