Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Földrengés Győr-Moson-Sopron megyében
2011. november 02.
November 2-án éjjel 01:00 óra előtt pár perccel érkezett az első bejelentés a katasztrófavédelem ügyeleti szolgálatához, hogy földrengést észleltek Győr közelében, Ikrény és Kóny települések térségében. A MTA Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet tájékoztatása alapján a Richter-skála szerinti 3,8 erősségű volt a rengés.
A rengés környezetében élőktől kapott jelzések arról számolnak be, hogy a fölmozgás hatására álmukból felébredtek az emberek. A rengésekkel kapcsolatban a katasztrófavédelemhez eddig érkezett bejelentések alapján személyi sérülés nem történt, illetve anyagi károk sem keletkeztek.
 
A közmű szolgáltatók tájékoztatása alapján a rendszereik nem károsodtak, így lakosság víz, villany és gáz ellátásában, továbbá a vasúti közlekedésben sem okozott zavart az esemény. A katasztrófavédelem elvégezte a térségben található veszélyes ipari üzemek értesítését is, a visszajelzések alapján az ott található üzemekben sem keletkeztek károk. A földrengés iparbiztonságra gyakorolt hatásának vizsgálatára a BM OKF Főigazgatója elrendelte a rengés közelében található veszélyes ipari üzemek soron kívüli hatósági ellenőrzését.
 
Magyarországon évente több mint száz kisebb erősségű, valamint 4-5 olyan rengés tapasztalható, amely már jól érzékelhető, de károkat még nem okoz. A földrengések esetén célszerű az otthonunk egy olyan pontjára menni, ahol nem eshetnek ránk a földmozgás következtében lehulló tárgyak, így a legtöbb sérülés könnyen megelőzhető.
 


Vissza