Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A téli időjárás veszélyei
2011. december 02.
A téli időszak beköszöntével nagyobb odafigyelést és elővigyázatosságot kell tanúsítanunk saját magunk és a közúti közlekedésben résztvevők biztonsága érdekében. A téli időjárás veszélyeinek elkerülése, a balesetek megelőzése mindenkitől öngondoskodást és körültekintést, valamint felkészülést igényel.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az idei év során megújította és szorosabbra fűzte együttműködését az áram- és gázszolgáltatókkal. A rendkívüli hideg időjárás következtében kialakuló veszélyhelyzetek és a szolgáltatások zavarainak felszámolása így hatékonyabban és rövidebb idő alatt megtörténhet.
 
A legjellemzőbb veszélyforrás ebben az időszakban a tartósan fagypont alatti hőmérséklet, az utak jegesedése. A téli időszakban, amikor enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, gyakran előfordul, hogy először csak a légkör felső rétegei melegszenek fel, míg a talaj és a talaj közeli levegő hőmérséklete fagypont alatt marad. Ilyenkor ónos eső alakulhat ki, ami a síkosságot okozó legalattomosabb csapadékfajta. Tartós és intenzív ónos eső idején villanyvezetékek szakadhatnak le, faágak törhetnek le a rájuk rakódó jég súlya alatt. Komoly nehézségeket és fennakadásokat okozhat a közlekedők számára a havazás és a hófúvás is.
 
Fontos, hogy a gépjárműveket a tél közeledtével műszakilag felkészítsük, változtassunk vezetési szokásainkon, legyünk óvatosabbak. Csak megfelelő műszaki állapotban lévő gépjárművel szabad elindulni, amely rendelkezik a biztonságos téli üzemeltetéshez szükséges felszereléssel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát vagy ásó, homok, stb.). Előzetesen érdemes tájékozódni az útviszonyokról, inkább a főutakat javasolt használni!
 
A téli időjárás nemcsak az autósoktól, hanem a gyalogosan közlekedőktől is fokozottabb óvatosságot igényel. Veszélyforrások a lakókörnyezetünkben is vannak, egy lefagyott járdán például könnyen komoly sérüléseket szerezhetünk. A tetőkről lehulló jégcsapok és nagyobb mennyiségű hó szintén balesetet okozhat. A hideg időjárás és az intenzív havazás a közművekben is kárt tehet, így fel kell készülnünk átmeneti kimaradásokra az áram- és a gázszolgáltatás területén. Előfordulhat, hogy a havazás miatt nem tudunk a napi életvitelhez szükséges dolgokat (élelmiszer, gyógyszer, stb.) azonnal beszerezni, ezért célszerű tartalékokat összekészíteni otthonunkban.
 
A katasztrófavédelem már megkezdte a téli időjárásra történő alapos felkészülést más ágazatokkal, szervezetekkel együttműködve. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állandó kapcsolatot tart a meteorológiai szolgálattal, az áramszolgáltatókkal, a közutakat fenntartó szervekkel. A beavatkozó állomány felkészítéseken, gyakorlatokon vett részt országszerte.
A katasztrófavédelem és a tűzoltóságok ügyeleti szolgálata a nap 24 órájában segítséget nyújt a bajba jutottaknak, ha Önnek vagy a környezetében valakinek segítségre van szüksége, hívja az ismert segélyhívó számokat, a 105-t vagy a 112-t. A téli időjárás veszélyeivel kapcsolatban további információkkal szolgál a www.katasztrofavedelem.hu oldal.

Vissza