Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Viharkárok országszerte
2011. december 09.
December 8-án a hajnali órákban viharos időjárás alakult ki hazánkban, amelynek következtében több helyen a 90 km/órát is meghaladó széllökések voltak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta a narancs fokozatú riasztást, amely Budapest teljes területén, valamint Pest, Fejér, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron megye egyes részein volt érvényben. A riasztást a szolgálat a délutáni órákban visszavonta.
A rendkívüli időjárás miatt folyamatosan érkeztek a katasztrófavédelem és a tűzoltóságok ügyeleti szolgálataihoz a lakossági bejelentések.
 
A tűzoltóknak a legtöbb esetben az átvonuló vihar miatt kidőlt fákat és leszakadt faágakat kellett eltávolítaniuk, de épületekben keletkezett károkhoz is vonultak a szakemberek. A szél ereje csak az esti órákra mérséklődött.
A vihar elsősorban a főváros, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Pest megye területét érintette.
A tűzoltók országszerte 328 esetben avatkoztak be viharkárokkal összefüggésben, a legtöbb helyen – közel 200 esetben – kidőlt fákat, letört faágakat távolítottak el, azonban több mint 40 épületben is olyan kár keletkezett, amelynekfelszámolásába bevonták a szakembereket.  Közel 20 esetben árokba csúszott járműhöz riasztották a tűzoltókat.
Az áramszolgáltatásban nem okozott komolyabb fennakadást a rendkívüli időjárás.
 
Kiemeltebb események:
A főváros területén a reggeli órákban egy XI. kerületi csarnoképület tetőszerkezetét, 300 négyzetméternyi bádoglemezt szakított fel a szél. A lehulló darabok négy személygépkocsit rongáltak meg. A tűzoltók a lelógó részeket eltávolították, azonban a területet biztonsági okokból lezárták.
Heves megyében a 21-es főúton fa dőlt egy személygépkocsira, amelybe egy ember beszorult, őt a tűzoltók szabadították ki. A sérültet mentőhelikopter szállította el a helyszínről. A műszaki mentés idejére teljes útzár volt érvényben.

Vissza