Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Akkumulátorokat szabálytalanul szállító jármű szenvedett balesetet
2011. december 09.
December 9-én reggel bejelentés érkezett a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére, amely szerint a 2102-es számú úton, a 21-es számú főút északi csatlakozási pontja közelében egy tehergépjármű rakománya – 80-100 darab, veszélyes hulladéknak minősülő akkumulátor – az úttestre esett. Az akkumulátorok közül több megsérült és szivárgott. A tehergépjármű vezetője a rakományt hátrahagyva a helyszínről Salgótarján városközpontja felé hajtott.
A bejelentésre a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azonnal reagált, szakemberei, így az iparbiztonsággal foglalkozók is a helyszínre vonultak. A katasztrófavédelem ügyeletes tisztje értesítette a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletét, a rendőrök a kapott információk alapján rövid időn belül megtalálták a szállítójárművet. A katasztrófavédelem és a rendőrség szakemberei együtt vizsgálják az eset körülményeit. Személyi sérülés nem történt, azonban fél sávot a járműforgalom elől egy időre lezártak, a város irányába haladókat délelőtt a 21-es számú főútra terelték.
 
A katasztrófavédelem 2007 óta rendelkezik hatósági jogosítványokkal a közúton történő veszélyesáru-szállítás ellenőrzésére vonatkozóan, az új katasztrófavédelmi törvény jövő év januári hatályba lépését követően a vízi, légi és vasúti szállításra is kiterjed majd ez a jogkör. A törvény szerint az új típusú veszélyhelyzeti irányítási rendszerben megalakuló egységes iparbiztonsági hatóság a megelőzési munka keretében szigorú hatósági felügyeletet lát majd el, amelyben jelentős szerepet kap a szankciók körének bővítése a veszélyes áruk szállítása terén, valamint a társszervekkel való minden eddiginél összehangoltabb együttműködés. Ennek példája volt már a mostani esemény kezelése is.

Vissza