Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Nitrogén szivárgott Pécs és Mohács között
2011. december 14.
A délelőtti órákban lakossági bejelentés érkezett a Baranya Megyei Rendőrkapitányságra, amely szerint az M/60-as autópálya Pécsről Mohács felé tartó szakaszán egy tartályautó füstöl. A járművet, amelynek a tartályából nitrogén szivárgott, a rendőrség szakemberei a Szajki pihenőhelynél félreállították. Riasztották a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportot, amely a káresethez vonult. Méréseket folytattak a közeli sertéstelepen is, nitrogén-koncentrációt nem mértek.
Ezzel egy időben a mohácsi tűzoltóegységek megelőzési célzattal védősugarat szereltek. A katasztrófavédelem szakemberei azonnal intézkedtek az átfejtésről, egyúttal azonnali hatállyal átfogó ADR (veszélyes áru közúti szállítása) ellenőrzést rendelt el a gépjárműnél és a gépjárművet üzemeltető társaságnál.
 
Jelenleg a szakemberek a helyszínen azon dolgoznak, hogy megállítsák a nitrogén szivárgását.
Az autópályát a mentés idejére mindkét irányban lezárták. Lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség.
 
A katasztrófavédelem 2007 óta rendelkezik hatósági jogosítványokkal a közúton történő veszélyesáru-szállítás ellenőrzésére vonatkozóan, az új katasztrófavédelmi törvény jövő év januári hatályba lépését követően a vízi, légi és vasúti szállításra is kiterjed majd ez a jogkör. A törvény szerint az új típusú veszélyhelyzeti irányítási rendszerben megalakuló egységes iparbiztonsági hatóság a megelőzési munka keretében szigorú hatósági felügyeletet lát majd el, amelyben jelentős szerepet kap a szankciók körének bővítése a veszélyes áruk szállítása terén, valamint a társszervekkel való minden eddiginél összehangoltabb együttműködés. Ennek példája volt már a mostani esemény kezelése is.
 
 
Budapest, 2011. december 14.


Vissza