Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A pirotechnikai termékek forgalmazásáról és felhasználásáról
2012. január 07.
2011. decemberében – a szilveszteri időszakhoz kapcsolódóan – a rendőrség országosan közel 600 esetben kereste meg a szakhatóságokat, így a katasztrófavédelmet is.
A szakhatósági eljárásokhoz kapcsolódóan országszerte 435 hatósági ellenőrzést tartottunk, amelyek során egy esetben tapasztaltunk olyan mértékű szabálytalanságot, amely indokolttá tette a pirotechnikai tároló konténer bezáratását.
 
Az ellenőrök további egy esetben lejárt felhasználási idejű pirotechnikai terméket találtak. Az ellenőrzéseken tapasztalt leggyakoribb hiányosságok között volt pirotechnikai tároló konténer helytelen, vagy nem a helyszínrajznak megfelelő elhelyezése. Több esetben hiányzott a tűzvédelmi szabályzat, elmaradt a tűzvédelmi oktatás megtartása, valamint a készenlétben tartott tűzoltó készülékek nem feleltek meg az előírásoknak.
 
Az elmúlt évekhez képest a szabálytalanságok száma csökkent, ami a hatóságok rendszeres ellenőrzéseinek és a pirotechnikai termékeket forgalmazó cégek jogkövető magatartásának köszönhető. Ennek az eredménye, hogy országosan mindössze nyolc tűzoltói beavatkozásra került sor az ünnepi időszakban.


Vissza