Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Érvényben van még a katasztrófaveszély a rendkívüli hideg időjárás és havazás miatt
2012. február 07.
Jelenleg is havazik az országban, a hó vastagsága néhol az 50 centimétert is eléri. Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megyében hófúvás alakult ki, összesen 198 helyen kellett beavatkozni. A hőmérséklet -8 és -20 oC fok között mozog. Nyolc út vált ideiglenesen járhatatlanná, 43 elakadt gépjárművet kellett a hó fogságából kimenteni.
Február 6-án, hétfőn közel 8500 ember avatkozott be különböző eseményeknél több mint 1500 eszközzel. 21 ember a hideg időjárás miatt sérült meg, négyen életüket vesztették.
 
Egyes szolgáltatásokban átmeneti fennakadás volt, két településen áramkimaradást okozott a kemény tél, ami 783 fogyasztót érintett, négy település lakói, több mint ezren pedig az ivóvízszolgáltatást voltak kénytelenek ideiglenesen nélkülözni. A szolgáltatás mielőbbi helyreállítása érdekében minden esetben összehangolt munka folyt.
 
A szokatlanul hideg és csapadékos időjárás miatt a Bács-Kiskun, a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Csongrád, a Jász-Nagykun-Szolnok és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a veszélyhelyzeti központ működését rendelte el. Hat megyében pedig megerősített ügyeleti szolgálat dolgozik. Az időjárás okozta problémák hatékony felszámolása érdekében három helyi védelmi bizottság ülésezett.
 
Már kilenc megyében tartanak zárva iskolák, Csongrád és Baranya megye egész területén, Bács-Kiskunban, Békésben, Győr-Moson-Sopron megyében, Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Zalában részleges tanítási szünetet rendelt el a kormányhivatal vezetője.
 
A meteorológiai előrejelzések szerint ma még folytatódik a havazás, újabb 10 cm hóra számít az Országos Meteorológiai Szolgálat, főként Baranya, Somogy és Zala megyében. A helyzetet rontja, hogy a Nyugat-Dunántúlon fokozatosan erősödik az északi szél, délutánig néhol már viharos (65-75km/h) lökések is előfordulhatnak, Somogy, Zala, és Baranya megyében magasabb hótorlaszok alakulhatnak ki. Szerdától hófúvás és havazás már nem várható, de marad a rendkívül hideg, a minimumhőmérséklet akár -24 oC is lehet.

Vissza