Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
KÖZLEMÉNY - Munkába áll a fővárosi jégtörőhajó
2012. február 11.
A több mint egy hete tartó rendkívüli hideg időjárás következtében az ország területén található szabad vízfelületeken eltérő mennyiségű és vastagságú jégréteg keletkezett. A Dunán – amely fő nemzetközi hajózási útvonal és Magyarország legfontosabb hajózási útvonala – jégtáblák és jégtorlaszok alakultak ki. Ezek megszüntetése érdekében már a múlt hét végén megkezdődött Győrnél a jégmentesítés.
Tekintettel arra, hogy a főváros területén is megjelentek nagyobb jégtáblák, amelyek helyenként fel is torlódnak, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság intézkedett a fővárosi jégtörőhajó üzembe helyezéséről. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság jégtörőhajóját a mai napon felkészítették arra, hogy a Dunán kialakult kritikus jégtorlaszokat megszüntesse. Elsősorban a folyó budapesti szakaszát fogja mentesíteni, de szükség szerint a teljes hazai folyószakaszon bárhol bevethető.
 
Csütörtök este tíz óra óta általános hajózási tilalom van érvényben a Duna teljes magyarországi szakaszán, amely alól csak a jégtörőhajók, a mentésben és kárelhárításban résztvevő hajók, a menedékhelyet biztosító hajók és a vízügyi hatóság hajói képeznek kivételt.
 
A meteorológiai előrejelzések szerint a hideg időjárás várhatóan nem enyhül az elkövetkező napokban, így a jégtörőhajó mindaddig üzemben marad, amíg a jég akadályokat képez és veszélyt jelent a hajózási útvonalakra.
 
A jégtörőhajó vasárnap (február 12.) indul útjára az újpesti kikötőből. A Dráva utcai kikötőállomásnál (XIII. kerület) 7 óra 45 perckor megáll, ekkor lehetőség lesz felvételek és interjú készítésére. Ezúton meghívjuk szerkesztőségük munkatársát és kérjük, hogy az eseményről a közvéleményt tájékoztassa.


Vissza