Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Havazás és hóátfúvás
2012. február 16.
A szerdán napközben országszerte változó vastagságban lehullott hóréteg, valamint a felerősödő szél következtében több megyében is fennakadások voltak a közúti közlekedésben. Országos szinten mindösszesen 53 tűzesethez és 236 műszaki mentéshez vonultunk ki, amelyek jelentős része közúti baleset volt. A meteorológiai előrejelzések alapján ma is várható elszórtan havazás országszerte, valamint helyenként viharos erejűvé fokozódó a szél. A ma reggel 11 útszakasz volt még lezárva a forgalom elől az országban.
A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra összesen 33 alkalommal érkezett bejelentés a hóhelyzettel kapcsolatban. A katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltó egységei 11 balesetnél avatkoztak be. Összeségében 21 műszaki mentést hajtottak végre, amelyek jellemzően a közúti balesetek voltak, de az erős szél helyenként fákat és reklámtáblákat döntött ki, további hat esetben elakadt járművekből mentették ki az úton rekedteket, valamint egy épületben is kár keletkezett. Ma hajnal óta a megye területén két tehergépjármű, három személygépjármű, egy kisteherautó és egy kisbusz csúszott árokba.
 
Fejér megyében tegnap délután a katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletére 20 bejelentés érkezett a szél és a hó által okozott eseményekről. Ezek többsége közúti baleset, illetve elakadt jármű volt. A Székesfehérvár és Zámoly közötti útszakaszon 21 személygépjármű és 10 tehergépjármű rekedt a hó fogságában. A beavatkozó egységek mindenkit kimentettek az elakadt járművekből. A megyében jelenleg a Székesfehérvár és Zámoly, Alcsútdoboz és Etyek, Bicske és Csákvár közötti útszakaszokon még útzár van érvényben. A katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltó egységei jelenleg a M7 autópálya Siófok felé vezető oldalán, az 57. és 60. kilométer szelvényei között dolgoznak, ahol 19 gépjármű csúszott egymásba. A forgalom sebességkorlátozás mellett egy sávon folyamatosan halad.
 
Békés megyében tegnap 50 műszaki mentésnél avatkoztak be a katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltó egységei. Összesen 29 esetben nyújtottak segítséget a hóban elakadt járműveknek és utasaiknak és további 14 árokba csúszott járművet mentettek ki. Ma reggel már négy esetben csúsztak árokba személyautóval a megye útjain.
 
Ezúton is felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy folyamatosan figyeljék a hatóságok tájékoztatóit, fokozott figyelemmel vegyenek részt a közúti közlekedésben és baj esetén azonnal hívják a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számokat.
 


Vissza