Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Havazás és hóátfúvás
2012. február 16.
Csütörtökön tovább folytatódott az erősen szeles időjárás, amelynek következtében az ország több pontján hóátfúvások, hótorlaszok alakultak ki. A kedvezőtlen körülmények miatt jelentősen megnövekedett a közúti balesetek száma. A havazással kapcsolatban mintegy száz műszaki mentést végeztek a katasztrófavédelem tűzoltó egységei, elsősorban közúti baleseteknél avatkoztak be, valamint elakadt járműveket mentettek ki a hó fogságából. Az esetek közül kiemelkedik az M7-es autópálya Siófok felé vezető oldalán az 57. és 60. kilométerszelvények között történt tömeges baleset, ahol 19 gépjármű csúszott egymásba. Csávoly és Baja között az 55-ös főúton ötven járművet szabadítottak ki a beavatkozó egységek, a Tolna megyei Iregszemcse és Nagyszokoly között pedig harminc jármű, köztük egy tizenkét embert szállító busz akadt el a hóban.
A hóátfúvások az ország egyes részein településeket zártak el, kora délután Bács-Kiskun megyében tizenöt településre nem lehetett bejutni. A közútkezelő folyamatosan dolgozik a hóakadályok megszüntetésén. Délelőtt a Veszprém megyei Hidegkút volt ideiglenesen megközelíthetetlen, a településre vezető utat a közútkezelő másfél óra alatt megtisztította.
 
A hó és az erős szél következtében hat megyében ideiglenesen huszonnégy útszakasz volt járhatatlan, a legtöbb Bács-Kiskun és Fejér megyében, de érintett Komárom-Esztergom, Nógrád, Békés és Veszprém megye is.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat hóátfúvás miatt narancs fokozatú riasztást adott ki több megyére vonatkozóan, amely jelenleg hét megye (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj Zemplén, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém) összesen harmincnyolc kistérségében van érvényben
 
Csütörtökön közlekedési balesetben tizenketten sérültek meg, összesen heten szenvedtek szénmonoxid-mérgezést, egyikük a mérgezés következtében életét vesztette.
 
Továbbra is felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy folyamatosan figyeljék a hatóságok tájékoztatóit, a híradásokat, fokozott figyelemmel vegyenek részt a közúti közlekedésben és baj esetén azonnal hívják a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számokat.


Vissza