Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
KÖZLEMÉNY - Havazás és hóátfúvás
2012. február 18.
Péntekre ország szerte csökkent a szél erőssége, de a helyenként sűrű hóesés következtében a közúti közlekedésben voltak fennakadások. A síkossá vált útfelületek miatt jelentős volt a közúti balesetek száma és elakadt járművekhez is vonultak a katasztrófavédelem tűzoltó egységei. Tegnap mintegy százharminc műszaki mentést végeztek a beavatkozó egységek, amelyből a közúti balesetek száma meghaladta a hetvenet. Összességében a katasztrófavédelem ügyeleti szolgálataihoz a tegnapi nap folyamán közel kétszáz riasztás, bejelentés érkezett, ami még mindig meghaladta egy átlagos napon érkezett hívások számát.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében Törökszentmiklós térségében a 46. számú főút 3. kilométerszelvényében három személygépjármű és egy autómentő ütközött. A baleset során ketten a helyszínen életüket vesztették, egy súlyos sérültet a kiérkező mentők szállítottak kórházba.
 
A szélerősség csökkenésével megszűntek a jelentős méretű hóátfuvások, így jelenleg sehol nincsen megközelíthetetlen település az országban. A helyenként intenzív hóesés következtében több útszakaszon volt fennakadás a közúti közlekedésben, a közútkezelő gépei folyamatosan dolgoztak az érintett szakaszokon az akadályok megszüntetésén.
 
Pénteken közlekedési balesetben heten sérültek meg és ketten vesztették életüket. A közműszolgáltatás zavaraival kapcsolatban tegnap Somogy megyében egy helyszínről érkezett bejelentés csőtörésről.
 
A nulla fok feletti hőmérséklet következtében a lehullott hó és a nyílt vízfelületeken kialakult jégréteg is olvad. Fagy esetén a nedves útburkolatok lefagyhatnak, jégpáncél alakulhat ki, ami fokozott veszélyt jelent a közúti közlekedésre és a gyalogosokra is. A tavak és vízfolyások jégfelületei elvékonyodnak, könnyen beszakadhatnak.
 
Továbbra is felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy folyamatosan figyeljék a hatóságok tájékoztatóit, a híradásokat, fokozott figyelemmel vegyenek részt a közúti közlekedésben és baj esetén azonnal hívják a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számokat.


Vissza