Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Berepülték a Tisza folyó Ukrajna és Románia határ közeli területeit
2012. március 04.
A Tisza folyó Ukrajna és Románia határához közel eső területeit a tegnapi berepülés során katasztrófavédelmi célból, a levegőből szemlézte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) műveleti osztályának vezetője az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Légirendészeti Parancsnokságának munkatársával közösen. A MI-2 típusú helikopterrel Ukrajnában és Romániában a Felső-Tisza vidékén, a Tisza folyó ukrán, illetve román vízgyűjtő területén végzett árvízvédelmi légi szemrevételezés megelőzési, felkészülési céllal történt.
A felderítés három órán át tartott, célja az volt, hogy kiderüljön, a Tisza vízgyűjtő területein  lévő hó olvadása okozhat-e hazánkban a 2001-hez hasonló árvízi károkat. A Felső-Tisza vidékének szemléje tehát a természeti katasztrófák elleni felkészülés és a hatékony védekezés, a magyar lakosság élet- és vagyonbiztonságának megőrzése, a lakosság biztonságérzetének növelése érdekében történt. A felderítés is hozzásegít ahhoz, hogy időben megtörténjen a vizek kártétele elleni védekezésre való felkészülés.
 
A BM OKF és az ORFK munkatársa – Jackovics Péter tű. alezredes és H- Szabó Sándor fotoriporter – az ukrán és a román társzervek bevonásával, a velük való előzetes egyeztetés után, a romániai Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság szakemberének bevonásával repülte végig a Felső-Tisza vidékét. A közös katasztrófavédelmi-vízügyi légi felderítés során vizsgálták azt is, hogy a szomszédos országokban megtették-e az árvízi megelőző intézkedéseket, felmérték az ukrán-román tiszai védművek állapotát, a Tisza folyó vízgyűjtő területének hóban tárolt vízkészletét, a Tisza folyó vízfelszínének jéghelyzetét, a Tiszába futó folyók vízszintjét, a környező hegyekből később leolvadó hó vastagságát.
 
A BM OKF a kölcsönös adat- és információcsere érdekében a légi szemrevételezés fotóit megosztja az ukrán és a román társzervekkel, a kapott ukrán és román vízügyi adatokat feldogozza.
 
A közös légi szemrevételezés során kiderült, hogy a Tisza folyó romániai partszakaszai még mindig fagyottak, a környező hegyekben lévő hó vastagsága elérheti a 35-40 centimétert. A román vízügyi hatóságok tájékoztatása szerint 2012. március 10-ig rendkívüli áradásokra, gyors felmelegedésre nem kell számítani. A román és az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a Tisza román és ukrán szakaszain rendkívüli vízügyi készültség nincsen. A légi berepülés során a román vízügyi szakértő segítségével a romániai árvízi védművek, hidrometeorológiai mérőállomások, hidak állapotát is sikerült a levegőből megszemlélni és lefotózni. A közös árvízi megelőző légifelderítés a Tisza-parti Máramarosszigetig történt meg.


Vissza