Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Hosszú és mozgalmas hétvége
2012. március 19.
Az országos tűzgyújtási tilalom és a számos figyelmeztetés ellenére a hosszú hétvégén összesen közel 2500 tűzesethez vonultak a hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltó egységei. A szabadtéren keletkezett tüzek száma két-háromszorosa volt egy átlagos napon szokásosnak. Nem volt kiugró ugyanakkor a műszaki mentések és a zárt térben keletkezett tüzek mennyisége. A sok tűzeset miatt az ország középső és keleti megyéiben összesen közel 150 tűzoltót rendeltek be a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok, valamint a megyei ügyeletek megerősítése érdekében.
A statisztikákból kiderül, hogy március 15. és 19. között naponta legalább félezer tűzeset történt, a négy nap közül az ünnepnap volt a „legnyugodtabb”, ekkor „mindössze” 502 tűzesethez és 24 műszaki mentéshez kérték a tűzoltók segítségét. 16-án már közel hatszáz tűzesetet jelentettek a tűzoltóságokon, ezek mellett 38 műszaki mentésnél is beavatkozásra volt szükség. 17-én még több, 736 tűzesethez vonultak, a műszaki mentések száma 39 volt. Ezen a napon 16 szándékosan megtévesztő jelzést is kaptak az ország hivatásos tűzoltó-parancsnokságai. 18-án, vasárnap 641 tűzesetnél dolgoztak a tűzoltók, 40 műszaki mentést végeztek, és az ügyeletekre tíz szándékosan megtévesztő jelzés is befutott. A négy nap alatt összesen 2467 tűzesethez, 141 műszaki mentéshez vonultak a tűzoltók. 168téves jelzés futott be a tűzoltóságokhoz, 41szándékosan megtévesztő riasztás történt.
 
Az esetek többségéhez a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok egységei vonultak, de a tüzek 20-25 százalékában önkormányzati tűzoltóság is beavatkozott, részben önállóan, részben a hivatásos tűzoltók munkáját segítve. Tízből egy esetben az önkéntes tűzoltó egyesületek valamelyike vonult elsőként a helyszínre, és a hosszú hétvége minden napjára jutott olyan vonulást igénylő eset, amelyhez a létesítményi tűzoltóságok egységeit (is) riasztották. A legmozgalmasabb napon, szombaton 55 hivatásos és 32 önkormányzati tűzoltó-parancsnokság tűzoltói dolgoztak a vegetációtüzek oltásán mintegy 160 gépjárművel.
 
A jelentősen megemelkedett – egy átlagos nap két-háromszorosa – esetszám miatt a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok megerősített szolgálatot teljesítettek, előbbiek létszámát 14 fővel, a tűzoltóságokét pedig 125 fővel növelték meg.
 
A legtöbb szabadtéren keletkezett tűzhöz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében riasztották a tűzoltókat, de Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében is az átlagosnál többször kellett vonulniuk. A legkevesebb szabadtéri tűz Vas, Tolna és Győr-Moson-Sopron megyében keletkezett. A négynapos ünnep alatt 18 tűzesetnél bűncselekmény gyanúja miatt, nyolc esetben pedig a tűz nagysága és kiterjedtsége miatt indult tűzvizsgálati eljárás.
 
Március 15-én Sóskút külterületén tíz hektáron égett fenyves parkerdő, Csévharaszt és Kakucs között pedig 130 hektáron lángolt a száraz fű, aljnövényzet. A Fejér megyei Felcsúton körbálákban szalma, lucerna égett, és lángolt egy fóliasátor is. Ebben az esetben tűzvizsgálati eljárás indult. 16-án Fejér megyében, Kálóz és Sárkeresztúr között 500 hektáron égő nádast, avart oltottak a tűzoltók. Március 17-én, szombaton Miskolc, Kánás-dűlőn 200 hektáron az erdő aljnövényzete égett, ami átterjedt kilenc hétvégi házra is, az esettel kapcsolatban bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt elsőfokú tűzvizsgálati eljárás indult. Vámospércs és Újléta között 50 hektáron égő erdő és aljnövényzet adott munkát a lánglovagoknak, Balatonfenyves külterületén 60 hektáron nádas és gaz égett, a keletkező füst miatt a 7-es számú főút érintett szakaszát egy időre le is kellett zárni. Hosszúpályi és Monostorpályi között 20 hektáron erdő aljnövényzete égett, Buják külterületén pedig 25 hektáron fenyveserdő és aljnövényzete kapott lángra. Ezen a napon két határon átnyúló tűzeset is történt, az egyik Bácsalmás külterületén, ide Szerbiából érkeztek a lángok, Geszt külterületére pedig a Romániában két hektáron lángoló száraz avar és gaz tüze terjedt át. 18-án, vasárnap Szolnokon, a Törteli út mellett tízhektárnyi területen nádas égett, a tűz lakóházakat is veszélyeztetett, az üggyel kapcsolatban elsőfokú tűzvizsgálati eljárás indult, mert felmerült a bűncselekmény gyanúja. Hasonló okból vizsgálják annak a tűznek a keletkezését, amely a Pest megyei Inárcs és Ócsa közötti erdőben 90 hektáron pusztított. Ugyanezen a napon Mátraszőlős külterületén pedig 100 hektárnyi lángoló fenyőerdő és 30 hektár égő avar dolgoztatta meg a környék tűzoltóit.
 
A hosszú hétvége talán legnagyobb nyilvánosságot kapott tűzesete a budapesti Operettszínházban következett be, 17-én, szombaton a Miss Saigon előadása közben meggyulladt a színpad függönye. A tüzet a színház dolgozói még a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották, a nézőteret kiürítették. A tűzoltás idejére 900 embernek kellett elhagyni az épületet.
 
Március 18-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Berkesz településen egy kétszintes családi házban gázrobbanás történt, ennek során egy ember halálos, három pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A haláleset miatt megindult a tűzvizsgálati eljárás.
 
 


Vissza