Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
SAJTÓMEGHÍVÓ
2012. március 31.
Az egységes katasztrófavédelmi rendszer hatékony működése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság április elején Véménden és további 13 településen katasztrófavédelmi őrsöt hoz létre.
Az őrsök megalakításával javul a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek reagálóképessége, hiszen a beavatkozó erőknek kisebb távolságra kell vonulniuk, ezzel csökken a riasztás és a helyszínre érkezés között eltelt idő.
 
A rendezvény időpontja:  2012. április 3. 10:00
                                             sajtótájékoztató 10:45
A rendezvény helyszíne:    7726 Véménd, Szabadság tér. 11.
 
A rendezvényen Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, Dr. Góra Zoltán tű. ezredes, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője és Váradi János polgármester tart sajtótájékoztatót.
 
A katasztrófavédelmi őrs a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok (HTP) tűzoltási és műszaki mentési feladatainak ellátására létrehozott, a parancsnokság székhelyétől eltérő állomáshelyen működő hivatásos tűzoltó egység. Hatásköre a tűzoltó-parancsnokság működési területének meghatározott részére terjed ki, amelyen belül 24/48 órás készenléti szolgálati rendben végzi feladatait az állomány. Az „őrsprogram” lényege, hogy nem önálló parancsnokságként, hanem egy meglévő HTP részeként, annak székhelyétől távolabb, tehát a „fehér foltokhoz” közelebb eső helyre kihelyezünk fél vagy egész rajt egy gépjárműfecskendővel. A program révén megnő azoknak a településeknek a száma, ahol beavatkozásra alkalmas erő van jelen, vagyis ezeken a településeken és közvetlen környezetükben a korábbinál gyorsabban megkezdődhet a beavatkozás.
 
Április elsején 16 katasztrófavédelmi őrs kezdheti meg a működését. Ezek közül 14 eddig tűzoltó-parancsnokságként, vagy valamely tűzoltó-parancsnokság kihelyezett egységeként működött. A 16-ból egy, önkormányzati tűzoltó-parancsnokságból alakul át hivatásos őrssé, egy pedig újonnan jön létre. 2014 év végéig 65 katasztrófavédelmi őrsöt alakítunk ki országszerte. A szükséges gépjárműveket és technikai eszközöket a tűzoltó-parancsnokságok meglévő eszközeinek kihelyezésével, vagy az eddig tartalékban tartott készletből biztosítjuk.
 
A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy az elhangzottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.


Vissza