Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
SAJTÓMEGHÍVÓ
2012. április 04.
Az egységes katasztrófavédelmi rendszer keretei között működő mentőszervezetek nemzeti minősítésén egy újabb, de a beavatkozások területén komoly tapasztalatokkal rendelkező szervezet méretteti meg magát. A Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet 1998-ban alakult meg és azóta számos hazai és nemzetközi katasztrófa során bizonyította a speciális tudást igénylő beavatkozások terén meglévő felkészültségét.
A rendezvény időpontja:  2012. április 5. 10:00
                                             sajtótájékoztató 10:00
A rendezvény helyszíne:    1044 Budapest, Külső Váci út 121. (volt Hunyadi Laktanya)
 
A rendezvényen Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő és Varga Ferenc tű. ezredes, fővárosi katasztrófavédelmi igazgató tart sajtótájékoztatót.
 
A január elseje óta hatályos katasztrófavédelmi törvény értelmében az önkéntes mentőszervezeteket a Nemzeti Minősítő Rendszer keretein belül minősíteni kell. A minősítés lényege, hogy csak azok a mentőszervezetek vehetnek részt a jövőben a katasztrófák felszámolásában, amelyek állománya rendelkezik a szükséges ismeretekkel, valamint vizsgát tesz az elméleti és gyakorlati alkalmazásukból.
 
A cél az, hogy valamennyi megyében és a fővárosban rendelkezésre álljanak ilyen mentőszervezetek. A fővárosban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak az önkéntes mentőszervezeteket tömörítő Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezetet kell minősítenie a Nemzeti Minősítési Rendszer keretében bevezetett alapvető szakmai követelmények alapján. A FKRMSZ a városi kutató és mentő, a mentőkutyás és a kötéltechnikai alapvető szakmai követelmények teljesítése esetén szerezheti meg a minősítést.
 
A mentőszervezet feladata az ország egész területén és – igény esetén – külföldön bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák során jelentkező speciális mentési feladatok ellátása, a helyi beavatkozó erők megerősítése, a vezetés feltételeinek biztosítása, a mentőerők technikai eszközökkel és mentési anyagokkal történő ellátása, a mentőerők és a hajléktalanná vált lakosság mindenoldalú biztosítása.
 
A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy az elhangzottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.
 
Budapest, 2012. április 4.
Petróczi Tímea tű. őrnagy
szóvivő
0620/669-36-13


Vissza