Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Előzzük meg a veszélyhelyzeteket!
2012. május 24.
A mostani napokat jellemző viharos időjárás miatt országosan sok bejelentés érkezett ügyeleti szolgálatainkra, és közel száz esetben be is kellett avatkoznia egységeinknek a különböző káreseteknél. Általában a hirtelen nagy mennyiségben lezúdult csapadék okozott problémát: a víz pincékben és alacsonyabban fekvő épületrészekben gyűlt össze, az erős szél pedig egyes helyeken fákat döntött ki és megrongálta a felsővezetékeket. Fejér megyében egy fa autóra dőlt, egy ember megsérült, Baranya megyében egy épület összedőlt, másik kettő megrongálódott. Pest megyében két helyen a vasúti közlekedésben okozott fennakadást az, hogy felsővezetékek sérültek meg a viharban.
A katasztrófavédelem kiemelt feladatának tekinti, hogy az ezekhez hasonló, személyi sérüléssel vagy komoly anyagi kárral fenyegető helyzeteket megelőzze. Minden olyan sérülés vagy kár megelőzhető ugyanis, amely karbantartás elmulasztása, vagy körültekintés hiányában következik be. Éppen ezért a katasztrófavédelem – az illetékes hatóságokkal együttműködve – májusban megkezdte a belterületi vízelvezető árkok állapotának országos ellenőrzését.
 
A mai napig országszerte közel ezer település vízelvezető árkait, átereszeit vizsgálták meg a hatóságok annak érdekében, hogy kiderüljön, képesek-e a hirtelen lezúduló csapadékot elvezetni. A szemlékről minden esetben jegyzőkönyv készült. Több mint kétszáz esetben kellett már a helyszínen intézkedni kellett a hiányosságok azonnali megszűntetése érdekében.
 
Május végéig országosan közel 23 ezer kilométernyi belterületi vízelvezető felmérése történik meg. A katasztrófavédelmi szervek annak érdekében végzik ezt a munkát, hogy ne alakulhasson ki a 2010. évi Borsod-Abaúj-Zemplén megyeihez hasonló veszélyhelyzet, amelyet a hirtelen nagy mennyiségben lehullott csapadék okozott.
 
Hasonló akció kezdődik nyár elején, amelynek során a fontosabb közutak és vasútvonalak melletti fásítások és fasorok állapotát mérik fel az érintett hatóságok és a területek tulajdonosai a katasztrófavédelmi szervek irányításával.

Vissza