Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Gázolaj folyt a Dunába Szlovákiában
2012. június 12.
A MOL-csoport tájékoztatása szerint a cég szlovákiai alvállalkozójának uszályán töltés közben szabálytalanság történt az éjjeli órákban és jelentős mennyiségű, jelenlegi ismereteink szerint tizenegy és fél tonnányi gázolaj ömlött a Dunába Pozsonynál. Az illetékes szlovák hatóságok megkezdték az eset kivizsgálását.
A folyó szlovákiai szakaszának mentesítése jelenleg is zajlik, a szlovák szakemberek habosítással és úszógátak alkalmazásával akadályozzák a szennyeződés továbbterjedését. Információink szerint a szlovák hatóságok a szennyeződést lokalizálták.
 
A szennyeződést okozó kiömlött gázolaj a Duna magyarországi szakaszán jelenleg nem észlelhető, de a hazai hatóságok folyamatosan ellenőrzik a folyót, valamint elrendelték az elsőfokú vízminőség-védelmi készültséget.
 
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a vízirendészettel és a vízügyi hatósággal intézkedett a magyarországi folyószakasz védelme érdekében a vízminőség figyelemmel kísérésére.
 
A kialakult helyzetről és a mentesítés folyamatáról rendszeres tájékoztatást adnak a szlovák hatóságok, a balesetben érintett üzem és a szállítmányozó.
 
A katasztrófavédelem főigazgatója felajánlotta a magyar kormányzat segítségét a helyzet lokalizálásában, a szükséges védekezési és mentesítési munkálatokban való közreműködésben.


Vissza